Početna
Ponedjeljak, 10.Kolovoza 2020 (12:47:39) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Restoran Pentola Poreč

Hrvatska ulja osvojila čak 32 zlatne i 18 srebrnih medalja na važnom natjecanju u New Yorku

Hrvatska, 21.05.2019. (13:13)
(Izvor:Plava kamenica)Link

New York International Olive Oil Competition (NYIOOC) najvažnije je maslinarsko natjecanje na svijetu uz Flos Olei. Ove su godine hrvatski maslinari u New Yorku osvojili čak 32 zlatne i 18 srebrnih medalja, pa su tako potvrdili status naše zemlje kao jednog od najboljih svjetskih proizvođača maslinova ulja, piše Kult Plave kamenice.

Čak tri zlatne medalje osvojila je porečka Agrolaguna, među ostalim i za Selection, ulje koje je Milan Budinski napravio po načelu kupažiranja vina. Zlata su osvojili i drugi nacionalno široko poznati proizvođači poput Belića za Selekciju, Salvele za Aurum i Chiavalon za Ex Albis. Zanimljivo je da su zlatne medalje za svog ulja osvojili i poznati istarski vinari Franko Kozlović i Giorgio Clai.

Posebno je važno što je nagradu Best in Class osvojilo dalmatinsko ulje. Riječ je o brandu Zlatna Šoltanka, koji proizvodi istoimena udruga s tog srednjodalmatinskog otoka blizu Splita, od autohtone sorte šoltanka. Šoltani su dobili nagradu za najbolje svjetsko ekološko ulje srednjeg intenziteta.Preklani je to isto ulje u New Yorku osvojilo zlatnu medalju. I ova nagrada pokazuje da bi se i Dalmacija napokon mogla početi afirmirati kao zemlja vrhunskih maslinovih ulja. Na natjecanje su prijavljena 903 uzorka iz 26 zemalja. (kb)Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Frigoservis Šime - klima uređaji
Pogrebne usluge Silentium
Porsche Istra
Cafe bar Soggiorno