Početna
Srijeda, 15.Srpnja 2020 (20:26:28) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Vodene bujice u Kašteliru, oborinske odvodnje - nema?

Poreština, 15.05.2019. (08:50)

Nakon svakog kišnog nevremena, glavnom cestom kroz Kaštelir se slijevaju ogromne količine vode, i to iz gornjeg Kaštelira sve do industrijske zone u Labincima, u duljini više od jednog kilometra, javlja Parentiumu čitatelj Branislav Ostojić.

Ovim pravcem svakodnevno prometuju mnogi automobili, kamioni, traktori i bicikli. Čitatelj upozorava da problema s bujicom ranije nije bilo. Pojavio se, kaže, nakon što su završeni radovi na kanalizaciji, a cesta nanovo asfaltirana.

-Da bi voda išla direktno glavnom cestom prema industrijskoj zoni, izvođač je postavio i asfaltnu branu, odnosno ležećeg policajca. Voda se slijeva i pored dvorane i škole te prelazi asfaltiranu cestu i ulazi u privatnu građevinsku parcelu, navodi čitatelj. Dodaje kako svega toga ne bi bilo da je projektant prilikom projektiranja ceste, kanalizacije i velikog parkirališta predvidio cijevi za oborinske vode.

-Mnoge, pa i manje značajnije i kraće prometnice po gradovima i selima imaju postavljeno rješenje za oborinske vode, a ova vrlo značajna prometnica to nema. Ako je već projektant zaboravio, previd su morali uočiti općinski čelnici i članovi općinskog vijeća te ga upozoriti, i ne dopustiti izvođaču polovične radove na cesti, tim više što i među njima ima građevinskih stručnjaka i inženjera, upozorava čitatelj, pitajući se hoće li se problem rješavati tek kad se desi nešto strašno.

Odgovor iz Općine Kaštelir-Labinci

Općina Kaštelir-Labinci upoznata je s problemom oborinskih voda koje se slijevaju nerazvrstanim cestama po aglomeraciji Kaštelir-Labinci (cesta od mjesne crkve u Kašteliru do županijske ceste Dom Kaštelir, cesta Kovači-Prisadi i dr.), a poglavito za velikih kiša pojavljuje se velika količina vode na županijskoj cesti koja vodi iz pravca Vižinade prema Poreču.

Taj problem se nije pojavio nakon izgradnje kanalizacijskog sustava i obnove asfaltnog sloja na županijskoj cesti, već je postojao i puno prije, navodi općinski načelnik Enio Jugovac u očitovanju za Parentium.

Čitatelj navodi da se kroz postupak projektiranja fekalne kanalizacije učinio propust, da je projektant zaboravio projektirati oborinsku odvodnju na prometnici, a da ni općinski čelnici i članovi općinskog vijeća, od kojih su neki stručnjaci u tom području, nisu uočili taj propust odnosno pogrešku.

U odnosu na navedeno tvrdim da projektiranje oborinske kanalizacije nije bio dio projekta fekalne kanalizacije tako da nije došlo do propusta ili pogreške. Zbrinjavanje otpadnih voda je bilo na prvom mjestu prioriteta općine 2018. godine, a izgradnjom kanalizacijskog sustava  ukupne vrijednosti 30 milijuna kuna pokazalo se kako se može implementirati ovaj važan ekološki sustav, kaže načelnik Jugovac

Općina Kaštelir-Labinci je Odredbama prostornog plana predvidjela rješavati zbrinjavanje oborinskih voda kroz izgradnju samostalnih retencija ili upojnih bunara.

Načelnik Jugovac navodi kako će općina, u skladu sa svojim proračunskim mogućnostima, krenuti u rješavanje problematike oborinskih voda kako bi se smanjilo njihovo djelovanje na urbanom prostoru te kako bi se zaštitio prostor u cjelini.Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Pogrebne usluge Silentium
Porsche Istra
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom