Početna
Petak, 23.Listopada 2020 (23:57:14) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Pentola Poreč
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Tamara Obrovac, Veja i Megašpetakolo na prvom Tjednu kulture življenja - OKOLO

Kultura, 24.04.2019. (13:58)
U Poreču predstavljen Tjedan kulture življenja - Okolo
U Poreču predstavljen Tjedan kulture življenja - Okolo

OKOLO - Tjedan kulture življenja koji će se održati od 28. travnja do 5. svibnja na različitim lokacijama u gradu jutros je predstavljen u Poreču. Donosi nastup Tamare Obrovac u gradskom kazalištu, gostovanje domaćeg majstora bubnjeva i elektronske glazbe Alexa Brajkovića i niz drugih kulturnih poslastica, a kulminirat će audio-vizualnim Megašpetakolom na Trgu slobode u subotu 4. svibnja, na kojem će nastupiti pazinska etno skupina Veja, Elisa Tomelini, Alex Brajković, Visualia Grupa i drugi.

Ovaj projekt Pučkog otvorenog učilišta, nastao pod kapom EU projekta I-Archeo.S. predstavlja novu kulturno-turističku ponudu koja je razvijena tijekom proteklih godinu dana, ali i promovira postojeće programe i produkciju Poreštine i Istre.

-Ovaj festival kroz široki spektar aktivnosti i ponuda slavi kulturu našeg grada. Otkriva i vrednuje identitet Poreča i okolice, i to kroz njegovu povijest, umjetnost, prirodne ljepote, urbanu kulturu, dugu kulturu sporta i rekreacije. A ne možemo zaboraviti ni koliko smo kao grad određeni turizmom i turističkim tokovima, rekla je ravnateljica POUP-a Snježana Radetić na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen i festival i projektne aktivnosti s talijanskim i domaćim partnerima, koje su mu prethodile.

-Festival ima dvojak karakter. Osim programa koje je osmislilo Učilište, on je i platforma za uključivanje drugih festivala i aktivnosti, kakvi su primjerice Poreč Fest, ali i proslava Dana grada. Program je proizašao iz promišljanja toga što Poreč jest, rekao je voditelj festivala David Belas iz Pučkog otvorenog učilišta. Njegov bitan dio je i okupljanje i valorizacija lokalnih kulturnih proizvoda te podrška u njihovoj komercijalizaciji, dodao je Belas.

Da je riječ o novom spajanju kulture i turizma u kojem će do punog izražaja doći inventivnost Učilišta i kreativnost naših sugrađana, drži zamjenik gradonačelnika Elio Štifanić. Festivalu je izrazio punu podršku i pozvao građane i goste da se uključe u što većem broju.

-Veseli nas što se projektne aktivnosti odvijaju i oko proslave Dana grada 30. travnja, rekao Štifanić.

Direktor gradske Turističke zajednice Nenad Velenik naglasio je kako su programi ovakvog kulturnog kalibra gradu nasušno potrebni, “prije svega kako bismo sami sebi dokazali da oni zaista mogu biti motiv dolaska u destinaciju”, ali i kako bi se prevladao svojevrsni antagonizam između kulture i turizma. Naime, neki još uvijek dvoje oko toga doprinosi li kultura boljoj krvnoj slici turizma, koja se obično promatra u terminima dolazaka i noćenja.

-Mislim da smo danas dali odgovore na mnoga pitanja, a nas u Turističkoj zajednici posebno raduje što se OKOLO događa u predsezoni. Dobro smo pogodili termin, ne samo zbog prvomajskih praznika, već i zbog toga što nakon njih postoji rupa koja će zbog kvalitetnih programa biti manje vidljiva, poručio je Velenik.

Izdvajamo iz festivalskog programa

Tjedan će kulminirati audio-vizualnim Megašpetakolom na Trgu slobode u subotu 4. svibnja. Nastupit će pazinska etno skupina Veja, Elisa Tomelini, Alex Brajković, Visualia Grupa i drugi.

Program počinje u nedjelju 28. travnja nastupom plesnih grupa i udruga na Trgu slobode i koncertom grupe Letronika. Ponedjeljak je rezerviran za edukaciju o jedrenju, izložbu o utjecaju sporta na Poreč koja se otvara u 19 sati u Maloj galeriji, dok će se sat kasnije na Trgu slobode obilježiti Svjetski dan plesa uz USB Poreč i MOT-08 Studio za izvedbene umjetnosti.

U utorak 30. travnja svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježit će se Dan grada Poreča, a na rasporedu su i dječje radionice Društva Naša djeca te predstava Mistero Buffo, satira talijanskog nobelovca Daria Foa prevedena na čakavicu. Predstava počinje u 21 sat u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine.

Na Prvi maj građane očekuje cjelodnevna fešta na gradskom kupalištu. Četvrtak će obilježiti  međunarodno gitarističko i violinističko natjecanje Poreč Fest. Već u 10 sati održat će se predavanje Alexa Brajkovića Live Electronics koji će srednjoj školi Mate Balota predstaviti stvaranje elektronske glazbe. U Istarskoj sabornici u 19 sati nastupa Anđelko Krpan (violina) i Alejandro Córdova (gitara). Koncert Tamare Obrovac i TransAdriatic quarteta počinje u kazalištu u 21 sat.

Petak donosi Bobolo gourmet na Trgu slobode, gdje će majstor kuhinje Enio Deković otkriti kako skuhati pravu domaću maneštru. Festival amaterskog kulturnog stvaralaštva će ugostiti zborove Dare to Sing i The Bridge Chorus iz Velike Britanije te Cantica Nova iz Slovačke. Navečer je predviđen veliki koncert Elise Tomelini u Eufrazijevoj bazilici s početkom u 20:30. Program se svečano zatvara u nedjelju 5. svibnja koncertom pobjednika Poreč Festa. Osim talijanskih partnera, u gradu će tijekom festivala boraviti i tour-operatori iz više zemalja. (dp)

Platformu OKOLO čine ustanove, organizacije, poduzetnici, udruge i pojedinci s Poreštine, koji su u okviru EU projekta I-Archeo.S. uspostavili javno-privatni klaster kako bi realizirali nove kulturno-turističke proizvode. Težak više od 1,1 milijun eura, I-Archeo.S se provodi od siječnja 2018. do lipnja 2019. Projektni partneri su Pučko otvoreno učilište Poreč, Grad Pazin, Grad Crikvenica, Teatro Pubblico Pugliese, Teatro Marche i Regione Abruzzo.Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Frigoservis Šime - klima uređaji
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...