Početna
Ponedjeljak, 3.Kolovoza 2020 (13:56:08) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Valfresco Direkt

Završava li selektirani otpad na istoj hrpi? Ne, ako je pravilno odvojen!

Poreština, 23.04.2019. (10:32)

Hoće li smeće koje pravilno odvojimo u spremnike za papir, plastiku i staklo na kraju ipak završiti na istoj hrpi? Pitanje je to koje se zna čuti u gradu, jer mnogi su vidjeli da se sadržaj polupodzemnih spremnika i ekoloških otoka prazni u isti kamion. To je bacilo sumnju na sustav odvojenog prikupljanja - funkcionira li on doista kako bi trebalo?

Ima li smisla razdvajati otpad, ako će se u kamionu izmiješati, i završiti na istoj hrpi, skupa s ostalim kućnim smećem? Na ovu smo temu zatražili odgovore od gradskog komunalnog poduzeća Usluge.  

-Točno je da se polupodzemni spremnici svi prazne u isti kamion, ali nikako ne sve vrste otpada zajedno. U svakom obilasku prazni se samo određena, jedna vrsta otpada – papir, plastika, staklo ili miješani komunalni otpad. Ako je otpad pravilno sortiran, odnosno čist, odvozi se u ambalažni odjel ili u bokseve na deponiji gdje se dodatno selektira, preša i balira, odgovorili su Parentiumu iz Usluge.

Međutim, upozoravaju i da komunalci sve češće zateknu miješani komunalni otpad u spremnicima za selektivni otpad. Drugim riječima, u kontejnerima u kojima bi primjerice trebao biti samo papir, nađe se i kojekakvog drugog smeća. Takav se sadržaj više ne može tretirati kao papirnata sirovina i slati na daljnju preradu.

-Ako sirovina nije čista, a što je u posljednje vrijeme sve češće slučaj, tada se nažalost ta sirovina mora baciti, objašnjavaju iz Usluge. Usput su nam poslali fotografije sadržaja spremnika za papir. (dp)

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi

Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Cafe bar Soggiorno
Pogrebne usluge Silentium
Frigoservis Šime - klima uređaji
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore