Početna
Srijeda, 5.Kolovoza 2020 (21:34:57) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Restoran Pentola Poreč

Depresija će uskoro biti najčešća dijagnoza među stanovnicima zapadne civilizacije

Zanimljivosti, 21.04.2019. (12:38)
Pixabay
Pixabay

Sve veći broj stanovnika zapadne Europe kroz život iskusi neki oblik mentalne teškoće. Anksioznost i depresija sve su češće kod djece i mladih, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je proglasila depresiju najvećim izazovom 21. stoljeća. Ona će uskoro biti najučestalija dijagnoza zapadnoeuropske populacije.

-Bez mentalnog zdravlja nema zdravlja. Akademska zajednica danas ima dokaze o tome da se zaštitom zdravlja djece, u najširem smislu, i to u najranijoj dobi, trasira put zdravlja za čitav život. Bitnu ulogu u tome ima i lokalna zajednica, upozoravaju iz porečkog Zdravog grada, čiji model ranog pružanja psihološke podrške obiteljima i pojedincima te djeci i mladima je nedavno predstavljen na Forumu Zdravih gradova i županija, te na sekciji psihologa i pedagoga Vukovarsko-srijemske županije.

Porečani su predstavili specifičnu zaštitu koju lokalno okruženje može razvijati za svoje stanovnike, u uvjetima nedovoljne podrške zaštiti mentalnog zdravlja u sustavima RH. Njihov program zaštite mentalnog zdravlja kroz projekt Zdravi grad istaknut je kao odličan primjer nad-standardne zaštite u lokalnom okruženju.

Pixabay
Pixabay

-Zaštita mentalnog zdravlja, posebno na ranoj razini rizika, postaje sve nedostupnija u sustavima RH. Razlog tome su nedostatak kadra, organizacijske manjkavosti i neefikasne reforme ključnih sustava. Briga o mentalnom zdravlju utoliko je važnija u vrijeme kada brze promjene traže brzu prilagodbu svih ljudi, pa tako i djece. Baš zato, mentalno zdravlje populacije zapadne Europe, a tako i Hrvatske, je u posebnom riziku, upozoravaju iz porečkog Zdravog grada.

Uz zdravstveni sustav, djeca i mladi trebaju i čitav niz poticaja i podrške u takozvanim nezdravstvenim sustavima, i u obitelji, da bi mogli uzrasti u zdrave i snažne ljude koji će se uspješno nositi s izazovima modernog doba.

-Svaka ozbiljnija teškoća u obitelji, nepovoljne društvene okolnosti, krize, ratovi, siromaštvo odražavaju se na rast i razvoj djece, i na njihovu emocionalnu sigurnost. Mogu omesti uredan razvoj i dugoročno narušiti zdravlje. Danas se zna da je pružanje podrške obitelji ujedno i briga za siguran i zdrav rani razvoj djece, poručuju u Zdravom gradu. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
Pogrebne usluge Silentium
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...