Početna
Nedjelja, 9.Kolovoza 2020 (19:11:36) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Restoran Pentola Poreč

Proizvodnja eteričnog ulja ružmarina u SŠ Mate Balote Poreč

SŠ Mate Balote Poreč, 17.04.2019. (09:20)

Istarska je županija 2018. organizirala projekt u kojem su dodijeljena bespovratna sredstva za sufinanciranje projekta iz područja poljoprivrede, šumarstva i lovstva. Srednja škola Mate Balote Poreč prijavila se na natječaj, a sam projekt osmislila je profesorica Mirela Marković uz pomoć profesorica Margite Žiković i Oriete Milovan.

Destileriju su dobili u prosincu 2018., a prvu destilaciju obavili 19. 3. 2019. Kod prve su im destilacije pomogli Marija i Emir Komić, koji i sami u Vodnjanu imaju veliku destileriju i bave se preradom i distribucijom proizvoda eteričnog bilja. Učenici su u jednome kotlu destilirali ružmarin i dobili 62 mililitra eteričnog ulja ružmarina te 4.5 litara hidrolata ružmarina.

Proizvodnja eteričnog ulja:

U kotao za destilaciju ubaci se biljna masa koja stoji na situ ispod kojeg se zagrijava voda. Kako voda isparava, vodena para se diže, prolazi kroz sito s ružmarinom te sa sobom skuplja eterično ulje koje je ružmarin otpustio. Para prelazi u drugi kotao s vodom gdje se hladi na 20 stupnjeva. Tako ulje dobivamo prirodnim procesom.

Ulje je važno čuvati na mračnome mjestu, u tamnim bočicama te je važno da bude dobro zatvoreno jer eteričnom ulju šteti kisik. Ako se ulje dobro čuva može trajati i do 10 godina.

Helena Sirotić Dundović i Mateo Dintinjana, 1. PMobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Pogrebne usluge Silentium
Porsche Istra
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore