Početna
Srijeda, 3.Lipnja 2020 (00:48:07) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
Virtualna učionica POUP-a

Flego: Budući proračun Europske unije mora odražavati naše ciljeve

EU, 10.04.2019. (17:48)

Istarski župan Valter Flego danas i sutra sudjeluje na 134. Plenarnom zasjedanju Odbora regija u Bruxellesu. Današnju sjednicu obilježile su dvije značajne rasprave, ona o provođenju strukturnih reformi u Kohezijskoj politici te ona o budućem europskom proračunu koji odgovara našim ambicijama.

Župan Flego osvrnuo se na nužnost strukturnih reformi u Kohezijskoj politici, naglasivši kako je potrebno učinkovitije i brže ugovaranje novaca iz EU fondova.

"U dosadašnjem razdoblju pokazalo se kako su EU fondovi prekomplicirani, prebirokratizirani i često, zbog centraliziranog upravljanja države, ne zadovoljavaju konkretne potrebe regija. Upravo iz tog razloga, protivan sam da samo države kandidiraju i ugovaraju projekte na kohezijske programe. Dakle, Kohezijska politika mora biti dostupna i regijama, a ne samo državama", poručio je župan Flego napominjući kako govori iz iskustva Istre, regije koja se po svim makroekonomskim pokazateljima izdvaja, odnosno iskače iz hrvatskog prosjeka.

"Istarska županija ima BDP koji je 26% iznad hrvatskog prosjeka; 2,9% veći BDP u odnosu na pretkriznu 2008. godinu što je najveći skok od svih županija u RH, uključujući i Grad Zagreb; najnižu stopu nezaposlenosti i najveći rast zaposlenosti itd. Ali imamo i puno novih projekata koje želimo kandidirati u nadolazećem razdoblju. Svoje regionalne potrebe želimo  direktno aplicirati na Kohezijsku politiku. Istra, kao i ostale iznadprosječne regije u drugim državama članicama, ne smije biti ograničena nacionalnim strategijama, koje bi mogle biti ne samo irelevantne, nego čak i u suprotnosti s našim regionalnim potrebama. Kohezijska politika, stoga, u budućem razdoblju mora prepoznati regije i njihove ciljeve, a ne samo one nacionalne", nastavio je župan.

Druga tema odnosila se na budući proračun Unije.

"Budući proračun mora pratiti sljedeće prioritete: suvremeno obrazovanje usklađeno s potrebama tržišta rada; daljnju borbu protiv klimatskih promjena uz rast proizvodnje zdrave hrane; borbu za suzbijanje siromaštva; najbolju zdravstvenu zaštitu dostupnu svakom čovjeku, kao i stvaranje novih radnih mjesta temeljenih na digitalizaciji uz snažno ulaganje u istraživanje i razvoj", istaknuo je Flego zaključivši kako navedene ciljeve treba odražavati i budući proračun Europske unije, za razdoblje od 2021.-2027. godine. (kb)Mobilna verzija članka

Oglasi

Pogrebne usluge Silentium
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Porsche Istra
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Frigoservis Šime - klima uređaji