Početna
Ponedjeljak, 10.Kolovoza 2020 (13:38:52) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt

Dnevnik autohtonog istarskog farmera

SŠ Mate Balote Poreč, 03.04.2019. (09:59)

Malo ih je, ali oni su optimisti, tradicionalisti i zaljubljenici u svoj posao. Autohtoni istarski farmer bavi se uzgojem autohtonih pasmina životinja jer ima neki iskonski nagon da očuva tradicijske, kulturološke i genetske vrijednosti istarskog čovjeka i svijeta prirode.

Autohtona pasmina skupina je životinja unutar neke vrste, posebnih osobina, specifična za neko područje. Nastanak autohtone pasmine je dugotrajan proces u kojem se oblikuju geni pod utjecajem vanjskih faktora. Kada nastane trajna prilagodba stvori se autohtona pasmina. Ovakva banka gena koja se stvarala tisućljećima, zbog nemara čovjeka, u tren oka može nestati.

Istarska pramenka autohtona je pasmina ovce s područja Istre čiji je opstanak danas ugrožen. Jedinstvenog izgleda, crna ovca među ovcama, Istarsku pramenku karakterizira crno-bijela boja dlake i runa, duge vitke noge, duga leđa, veliki uvijeni rogovi i izraženi nosni profil. Manekenka među ovcama, živahnog je temperamenta, skromnih zahtjeva, ali odličnih proizvodnih sposobnosti. Snažna i otporna pasmina u potpunosti prilagođena podneblju u kojem živi i životu na otvorenom, na rubu je izumiranja kao i istarski farmer.

Ova jedinstvena pasmina ovaca uzgaja se na OPG-u „Macan“. Vlasnik je Vedran Macan, uzgajivač matičnog stada Istarskih pramenki i predsjednik udruge Uzgajivača Istarske pramenke. Ne samo da je među malobrojnim uzgajivačima stoke u Istri, ali je i jedan od rijetkih koji je prepoznao vrijednost Istarske pramenke, autohtone pasmine ovaca i njezinih gena. Njegovo stado čini 120 ovaca, od janjića do odraslih ovaca i ovnova. Iako skromnih zahtjeva, zbog načina života u prirodi, ima vrhunsku kvalitetu proizvoda, mlijeka i mesa.

To jutro zatekli smo stado ovaca kako strpljivo čeka odlazak na ispašu. Terenska nastava je za drugi razred agrotehničara i zadatak je proučiti i opisati uzgoj ovaca. Najveći izvor informacija nam je njihov uzgajivač koji nam pripovijeda o svom poslu, o razlozima bavljenja uzgojem Istarske pramenke i o samoj ovci.

Dnevnik uzgajivača ovaca izgledao bi ovako. Uzgajivač se svakodnevno brine o svom stadu, o njihovom zdravlju, reprodukciji, mužnji, hranidbi, higijeni, ispaši i zaštiti. Tu su i mnogi administrativni poslovi koje svaki uzgajivač matičnog stada mora voditi. Uz sve to još mora voditi računa o promociji i prodaji svog proizvoda.

Vrijeme janjenja je započelo u siječnju pa smo imali prilike vidjeti svega 5 dana staru janjad. Imali smo mnoštvo pitanja, ne samo zbog izvještaja koji se mora predati, već i zbog vlastite znatiželje. Shvatili smo da je posao farmera težak. Da se od toga posla da živjeti – da se. Ali… Ima nešto jače što ih privlači tom poslu, neka posebna energija, neka posebna ljubav, što je nagrada sama po sebi.

Marina Čanić, prof.

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Pogrebne usluge Silentium
Porsche Istra