Početna
Ponedjeljak, 1.Ožujka 2021 (21:20:45) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Kako postati najbolja verzija sebe?
AutoWill Opel Crossland

Hrvatska kupuje eskadrilu borbenih aviona F-16?

Hrvatska, 22.07.2005.
(Izvor:index.hr/večernji list/dp)Hrvatska je Vlada obećala SAD-u da će do 2010. godine kupiti 15 starih aviona F-16, koje ćemo platiti 70 milijuna dolara, piše Jutarnji list a prenosi Index.hr.

Cilj je ove kupovine postupna zamjena MIG-ova 21 koje posjeduje Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Kako doznaje "Jutarnji", o kupovini eskadrile F-16 razgovaralo se za vrijeme posjeta premijera Sanadera SAD-u.

Prema riječima Antona Tusa, šefa hrvatske misije pri NATO-u, Hrvatska bi kupovinom borbenih aviona ubrzala realizaciju Strateškog pregleda obrane i plana razvoja Oružanih snaga. Avioni bi se kupovali u dvije faze, vjerojatno bi prvo kupili četiri jednosjeda i četiri dvosjeda, a dvije godine ostale. MIG-ovi bi se paralelno koristili za obuku i s vremenom bili otpisani.

Američke borbene avione HRZ bi koristilo za nadziranje zračnog prostora, a kupili bi eskadrilu koja je stacionirana u Europi. Najstariji avioni proizvedeni su 1995. godine, a cijena bi ovisila o tome jesmo li zemlja članica NATO-a ili ne. Za zemlje članice NATO-a jedan bi avion koštao između 5 i 6 milijuna dolara, dok bi se u suprotnom cijena popela za par milijuna više. Novi avion košta između 20 i 25 milijuna, što bi značila da bi Hrvatska umjesto da kupuje tri nova mogla za istu cijenu dobiti 15 rabljenih.

Osim što F-16 ima sofisticiraniju opremu od MIG-ova 21, ruski avioni izbačeni su iz NATO-vog standarda, pa bi ih sukladno s željama za članstvom u Sjeverno-atlantskom savezu trebali promijeniti.

U Uredu predsjednika RH, vrhovnog zapovjednika HV-a, o navodnoj kupovini eskadrile F-16 ne znaju ništa: "Ne znamo ništa o Sanaderovoj ponudi SAD-u da će Hrvatska od njih kupiti borbene avione F-16."

Planira se i izrada nove studije koja bi trebala biti izrađena krajem sljedeće godine, kojom će se detaljno izraditi troškovnik nabave i održavanja u zrakoplovstvu.

Zrakoplovstvo MORH planira 2010. izdvojiti preko 400 milijuna kuna, što je trostruko veći iznos nego do sad.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Porsche Istra
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
HAK Auto-klub Poreč