Početna
Ponedjeljak, 17.Lipnja 2019 (01:57:10) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Gioistra - povijesni festival - Poreč 2019.
Lanterna Summer Nights

Na dan 17. ožujka 1949. održana svjetska premijera prvog automobila marke Porsche

Zanimljivosti, 18.03.2019. (07:54)

Premda je ime Porsche imalo priličan ugled u svijetu automobila zahvaljujući ponajprije velikim uspjesima trkaćih Auto Uniona, trenutak u kojem je porodična tvrtka počela proizvoditi automobile teško da je mogao biti gori. 

Volkswagen još nije bio poznat izvan Njemačke, glava obitelji bila je zatočena u Francuskoj, a ostatak obitelji i ekipe skrasio se u dubokoj provinciji, u koruškom gradiću Gmünd, nedaleko austrijsko-jugoslavenske granice.

U ne baš zavidnoj situaciji razvili su prvi prototip sa središnje smještenim motorom, a potom i produkcijski model s motorom iza stražnje osovine, označen danas nezaboravnim brojkama 356. Prvi primjerak napravljen je 8. lipnja 1948.

Nova tvrtka s novim proizvodom, locirana daleko od središta automobilske industrije, očajnički je trebala promociju, koja je došla vezom s Bernhardom Blankom, švicarskim hotelijerom i automobilskim entuzijastom, koji je već bio i zastupnik Prestona Tuckera za švicarsko tržište.

Blank je financirao sudjelovanje na salonu u Ženevi 1949., gdje je prije točno 70 godina novinarima iz čitavog svijeta predstavljena nova marka. Izloženi su po jedan kabriolet i coupe, uz još jedan automobil na raspolaganju za demonstracijske vožnje.

Porsche 356 se svidio okupljenima, čak je i britanski list 'The Motor' vrlo pohvalno pisao o modelu, te se počela stvarati legenda koja traje još i danas.Mobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Cafe bar Soggiorno
Baš kao skuter, samo bolji i na struju!
Frigoservis Šime - klima uređaji
Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!