Početna
Nedjelja, 19.Svibnja 2019 (13:35:27) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Posao u Tommyju
Besplatne MTB ture

Na dan 17. ožujka 1949. održana svjetska premijera prvog automobila marke Porsche

Zanimljivosti, 18.03.2019. (07:54)

Premda je ime Porsche imalo priličan ugled u svijetu automobila zahvaljujući ponajprije velikim uspjesima trkaćih Auto Uniona, trenutak u kojem je porodična tvrtka počela proizvoditi automobile teško da je mogao biti gori. 

Volkswagen još nije bio poznat izvan Njemačke, glava obitelji bila je zatočena u Francuskoj, a ostatak obitelji i ekipe skrasio se u dubokoj provinciji, u koruškom gradiću Gmünd, nedaleko austrijsko-jugoslavenske granice.

U ne baš zavidnoj situaciji razvili su prvi prototip sa središnje smještenim motorom, a potom i produkcijski model s motorom iza stražnje osovine, označen danas nezaboravnim brojkama 356. Prvi primjerak napravljen je 8. lipnja 1948.

Nova tvrtka s novim proizvodom, locirana daleko od središta automobilske industrije, očajnički je trebala promociju, koja je došla vezom s Bernhardom Blankom, švicarskim hotelijerom i automobilskim entuzijastom, koji je već bio i zastupnik Prestona Tuckera za švicarsko tržište.

Blank je financirao sudjelovanje na salonu u Ženevi 1949., gdje je prije točno 70 godina novinarima iz čitavog svijeta predstavljena nova marka. Izloženi su po jedan kabriolet i coupe, uz još jedan automobil na raspolaganju za demonstracijske vožnje.

Porsche 356 se svidio okupljenima, čak je i britanski list 'The Motor' vrlo pohvalno pisao o modelu, te se počela stvarati legenda koja traje još i danas.Mobilna verzija članka

Oglasi

Pogrebne usluge Silentium
Izaberite novu Corollu prema vašim potrebama.
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Porsche Istra
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore