Početna
Subota, 11.Srpnja 2020 (09:10:27) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!

Hrvatski potrošači na dnu europske ljestvice po zaštiti svojih prava

EU, 16.03.2019. (09:22)
(Izvor:N1Info)Link
Pixabay
Pixabay

Ovogodišnji Svjetski dan prava potrošača hrvatski potrošači dočekuju na dnu europske ljestvice po zaštiti svojih prava. Pokazuju to rezultati istraživanja Europske komisije o percepcijama i iskustvima potrošača u funkcioniranju ključnih tržišta roba i usluga, piše N1Info.

Zadovoljstvo potrošača na svakom pojedinom tržištu ocjenjuje se prema pet ključnih aspekata iskustva potrošača: usporedivosti ponuda (koliko je lako ili teško usporediti robu ili usluge), povjerenju (vjeruju li potrošači trgovcima / dobavljačima da poštuju pravila o zaštiti potrošača), očekivanju (ispunjava li tržište očekivanja potrošača), širini izbora (jesu li potrošač zadovoljni brojem trgovaca) i pretrpljenoj šteti (udio potrošača koji su imali problema na tržištu i koliko su problemi štetni).

U ukupnom skoru Hrvatska je skupila 73,2 boda i našla se na samom dnu europske ljestvice u društvu sa Španjolskom (74,8), Bugarskom (75) i Italijom (76,4). Prosjek Europske unije je 80,2 bodova, a najzadovoljniji s tržištima roba i usluga u svojim zemljama su Mađari (89,6), Slovenci (85) i stanovnici Luksemburga (84,8).

U konačnom poretku Hrvatska je rangirana među tri najlošije zemlje na svih 15 tržišta robe i na 13 od 25 tržišta usluga. Pritom je zauzela zadnje mjesto na 11 tržišta roba i četiri tržišta usluga.

Uvjerljivo najlošije stojimo s tržištem mesa i mesnih prerađevina što i nije veliko iznenađenje s obzirom na nisku kvalitetu ponude i česte afere s pokvarenim mesom. Hrvatski potrošači su izrazito nezadovoljni i stanjem na tržištu rabljenih vozila. U odnosu na europsku konkurenciju u Hrvatskoj slabije funkcioniraju i tržišta odjeće i obuće, elektroničkih proizvoda te namještaja.

Zanimljivo je da hrvatski potrošači najmanje primjedbi imaju na kvalitetu ponude alkoholnih pića. Relativno dobro funkcioniraju i tržišta proizvoda osobne njege te naočala i leća.

Kada je riječ o tržištima usluga, najbolje stojimo s uslugama osobne njege, osiguranja vozila i zračnog prijevoza. S najviše problema potrošači se suočavaju kad koriste usluge povezane s tržištem nekretnina i hipoteka te usluge TV pretplate.

Područja koja su u posljednje dvije godine postigla najveći napredak su željeznički promet, snabdjevanje električnom energijom te različite financijske usluge. S druge strane, najviše su se pogoršala tržišta mesa i mesnih proizvoda, usluga održavanja i popravki vozila te poštanskih usluga, piše tportal.Mobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Porsche Istra
Pogrebne usluge Silentium
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore