Početna
Nedjelja, 15.Rujna 2019 (22:59:46) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Free Poreč MTB Tours: kroz porečke šume, vinograde i maslinike
Adwait Tripathi u Poreču

Održan MUK - Festival aktivizma i ženskih prava u Puli

Kultura, 14.03.2019. (14:36)
(Izvor:Kulturistra - portal za kulturu)Link

Udruga PANK iz Pule proteklog je vikenda organizirala drugi po redu MUK – festival aktivizma i ženskih prava koji je ove godine doživio pravi uspjeh.

Uoči Osmog marta brojne građanke i građani Pule pridružili su se kolektivnoj borbi protiv sustavne opresije žena. Svakodnevna borba protiv diskriminacije žena i oduzimanja njihovih (ljudskih) prava – bilo radničkih, socijalnih, ekonomskih, ili prava na slobodu i na donošenje odluka o vlastitome tijelu, prava na dostojanstvo i život bez nasilja – ovog se vikenda posebno istaknula kako bi se javnosti podigla svijest o njezinoj važnosti.

Tijekom tri dana trajanja, festival je okupio više od 500 aktivnih i solidarnih građanki i građana, te 10-tak udruga i inicijativa, koji su jasnim porukama poručili da ne žele tolerirati nasilje patrijarhalnog društva. Kako bi se potaknula rasprava te mogućnost reinterpretacije aktualnih ženskih pitanja, udruga PANK organizirala je niz različitih aktivnosti usmjerenih prema zajednici.

Prvi na redu bio je Noćni Marš za ženska prava, koji se diljem svijeta održava svake godine na Međunarodni dan žena, a u Puli se održao po prvi puta u posljednjih pet godina. Nedostatak tradicije marša u Puli nije spriječio četiristotinjak sugrađana da se aktiviraju kako bi zajedno koračali za obranu onoga što bi trebalo biti temeljno ljudsko pravo jednako za sve. "Prvo prava, a onda cvijeće", "Žena majka radnica", "Seksisti su tapija" samo su neke od poruka koje su sudionici dignuli u zrak marširajući praćeni zvukom bubnjeva s trga Portarate preko ulice Giardini i Titovog parka do nekadašnje Arene Trikotaža, te ulicama Kandler i Sergijevaca natrag na trg. Ohrabrujućim i čvrstim koracima muškarci i žene iz Pule odali su počast svim onima koje su davno utemeljile put ovog otpora.

Više pročitajte na Kulturistri. (kb)Mobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!
Pogrebne usluge Silentium
Frigoservis Šime - klima uređaji