Početna
Srijeda, 15.Srpnja 2020 (20:07:05) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Jerko Sladoljev i Loris Pilar predstavili knjigu "Dnevnik jednog kampiste"

Gospodarstvo, 14.03.2019. (07:02)

U prostorijama Fakulteta ekonomije i turizma „dr. Mijo Mirković“ u Puli je u utorak, 12. ožujka 2019. javnosti predstavljena knjiga "Dnevnik jednog kampiste – kvaliteta hrvatskih kampova kroz okular korisnika" autora Jerka Sladoljeva i Lorisa Pilara.

Jerko Sladoljev, dipl.oec. dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za dugogodišnji doprinos razvoju turizma Hrvatske, a nedavno mu je uručena i nagrada za životno djelo „Antun Štifanić“. Loris Pilar, mag. oec., nedavno je diplomirani student s Fakulteta ekonomije i turizma „dr. Mijo Mirković“ u Puli,

Na promociji su uz autore govorile i recenzentice knjige, prof.dr.sc. Jasmina Gržinić, ujedno i moderatorica događaja, te doc.dr.sc. Tamara Floričić, obje profesorice s Fakulteta ekonomije i turizma „dr. Mijo Mirković“.

Sladoljev i Pilar svojoj su knjizi proveli originalno znanstveno istraživanje kvalitete hrvatskih kampova. Djelo se ističe po svom metodološkom pristupu te rijetkosti deduktivnih istraživanja ovog tipa u Republici Hrvatskoj. Glavna važnost knjige proizlazi iz činjenice da daje preporuke za oba turistička pola, ponudu i potražnju, skrećući pozornost na važnost osluškivanja samih kampista pri kreiranju kvalitetne hrvatske kamping ponude.

«Potrebe kampista, kao do nedavno podcijenjenog profila korisnika turističkih usluga, treba shvatiti ozbiljnije i implementirati u sam proizvod», napominje koautor knjige Jerko Sladoljev. «Kreatori kamping usluga često stvaraju planove koji su ponekad i dijametralno suprotni onima korisnika usluga, a sve u svrhu borbe za profitom – nauštrb zadovoljstva gostiju.

Knjiga je kroz opservacije korisnika usluga upozorila na taj raskol i naglasila važnost doživljaja idile i mira, ambijenta podneblja, ljudi i običaja.»

U knjizi je napravljen povijesni pregled hrvatske kamping ponude te je njihova kvaliteta analizirana s aspekta potrošača koji je 50 godina boravio u kampovima duž cijele hrvatske obale i bilježio svoje opservacije u stvarnim, prirodnim uvjetima. Istraživanje se potkrijepilo i statističkim podacima jednog od najznačajnijih europskih ocjenjivača kamping kvalitete – ADAC-a, te se provela i komparativna analiza cijena i kvalitete hrvatskih kampova kroz povijest i regionalni benchmark. Koautor Loris Pilar ističe da kvaliteta hrvatskih kampova u apsolutnom smislu raste, ali su unatoč tome pronađene anomalije u odnosu cijene i kvalitete kod jednog dijela hrvatske kamping ponude: «Ovom smo knjigom nastojali temeljito razložiti elemente kamping ponude, analizirati njihovo postojeće stanje i trendove kroz povijest, pronaći manjkavosti i nedostatke, te zaključno ponuditi optimalan model organizacije kampa i preporuke za daljnji razvoj kamping turizma Hrvatske, imajući u vidu postizanje ravnoteže između potreba kampista i poslovnih ciljeva vlasnika kampova. Dakako, treba naglasiti da je ključni faktor u ostvarenju optimalne kamping ponude sinergija svih uključenih u nju; od vlasnika kampova do nositelja turističkih politika.»

Knjiga može biti od značajne koristi različitim dionicima turističke znanosti, prakse obrazovnog sustava. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Porsche Istra
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
HAK Auto-klub Poreč