Početna
Ponedjeljak, 13.Srpnja 2020 (03:57:52) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Dio stanara Finide i dalje inzistira na preseljenju Vau parka

Poreština, 12.03.2019. (17:37)
Park za pse na rubu naselja Finida već je neko vrijeme točka  prijepora između susjeda i korisnika
Park za pse na rubu naselja Finida već je neko vrijeme točka prijepora između susjeda i korisnika

Još uvijek nema dogovora oko konačne sudbine Vau parka na porečkoj Finidi, doznajemo u Mjesnom odboru Mate Balote i uredu gradonačelnika, ali i kod obitelji Ritoša koja nas je nedavno pozvala u svoj dom, od kojega je sporni park udaljen desetak metara.

Željeli su iznijeti svoju stranu priče, i zašto su nezadovoljni lokacijom na kojoj je pred nekoliko mjeseci proradio prvi porečki park za pse. Riječ je o ograđenoj površini od 1500 kvadrata s desetak sprava za igranje i razonodu četveronožnih ljubimaca, tri ulaza i dva odijeljena boksa. Jedan je namijenjen manjim, a drugi većim psima.

Gospođa Erminia Ritoša ističe kako stanari Finide nisu unaprijed obaviješteni o tome da će se u njihovom neposrednom susjedstvu graditi park za pse, što smatra da nije u redu.

Buka, odnosno lavež i režanje pasa na udaljenosti nekoliko metara od obiteljskih kuća, pokazao se kao problem, nadovezuje se suprug Eđidio, inače srčani bolesnik. Oboje su u mirovini i lošijeg zdravlja. Njega su, kaže, svi događaji oko parka za pse u proteklih nekoliko mjeseci uznemirili i dodatno mu narušili zdravlje. Zbog toga bračni par traži mir koji im je, kako kažu, oduzet 26. prosinca prošle godine, kada je počela gradnja parka.

Kažu da obavijest o gradnji nije bila istaknuta na oglasnoj ploči, ali ni na gradilištu. Tek su od rukovatelja bagerom saznali o čemu se radi, nakon što su radovi već bili počeli. Potom su, kažu, svoju zabrinutost iznijeli jednoj gradskoj službenici. Ona mi je rekla da se nada da psi neće lajati kad park bude izgrađen.

-Pročelnika komunalnog odjela sam dobila nakon novogodišnjih blagdana, 2. siječnja. Krenuli smo razgovarati na lijep način. Nakon nekoliko posjeta zaključili smo da nam ne preostaje ništa drugo nego da se susretnemo s gradonačelnikom osobno, rekla je gospođa Erminia.

Park za pse na rubu naselja Finida već je neko vrijeme točka  prijepora između susjeda i korisnika
Korisnici zadovoljni, kažu da bi takvih parkova trebalo biti i više

Članovi obitelji Ritoša su, uz još tridesetak susjeda, potpisali peticiju za preseljenje Vau parka na drugu lokaciju. S druge strane, udruge za zaštitu životinja i vlasnici pasa prikupili su znatno više potpisa za ostanak parka na toj lokaciji. Nedvojbeno je da u gradu ima sve više kućnih ljubimaca, i da je njihovim vlasnicima potreban park u koji će ih izvoditi u šetnju. Usporedbe radi, Pula već ima nekoliko parkova ovakve vrste. U razvijenim gradovima zapada, parkovi za pse su uobičajeni dio urbanog prostora.

-Da se razumijemo, nemamo ništa protiv udruga za zaštitu životinja, niti protiv pasa. Međutim, smeta nas izgradnja parka na desetak metara od našeg doma, bez da nas o tome informiraju, kaže Eđidio Ritoša.

-Rekli su nam da je informacija o tome izašla u medijima, ali mi medije ne pratimo svaki dan. Buka i lajanje pasa su strašni, naročito u subotu i nedjelju. Ne možeš ostati hladan, uhvati te nervoza. Na kraju, zbog svega toga noću ne možemo spavati, dodaje.

Gospođa Erminija veli kako nije u pitanju nikakva zločestoća, već žele da ih netko razumije. “Park za pse nam doista smeta.”

Zbog toga inzistiraju na njegovu preseljenju, a Grad bi, kako su nam rekli, najbolje trebao znati koje parcele i gdje ima na raspolaganju.

-Uselili smo u kuću 1991. godine i vjerujemo da imamo prednost u odnosu na pse, rekla je gospođa Ritoša, pokazujući album s fotografijama svoje djece i njihovih kućnih ljubimaca.

Gradonačelnik Loris Peršurić ovim je povodom za Parentium izjavio kako će se uskoro susresti s grupom građana koja želi da se park premjesti. Radovi na dovršenju objekta su privremeno zaustavljeni. Peršurić drži da je informacija o gradnji Vau parka bila dovoljno istaknuta u medijima. Naglašava i da je odluka donijeta sukladno proceduri odlučivanja o lokalnim pitanjima. Inicijativa za gradnju parka je, naime, došla od stanovnika Mjesnog odbora Mate Balote, koji ju je proslijedio gradskoj upravi. Potom je u redovnoj proceduri odlučeno o izgradnji i lokaciji.

-Razgovarat ćemo o problemu i naći neko rješenje, rekao je Peršurić, a da je to idući potreban korak slažu se i u Mjesnom odboru. (dp)

Park za pse na rubu naselja Finida već je neko vrijeme točka  prijepora između susjeda i korisnika
Psima u porečkom Vau parku je samo do igre i ne zanimaju ih neslaganja ljudi


Mobilna verzija članka

Oglasi

Scan4menu Poreč
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Porsche Istra
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom