Početna
Ponedjeljak, 6.Srpnja 2020 (02:01:06) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Jakovčić: Tko će kontrolirati buduće društvo?

EU, 06.03.2019. (18:14)

Veća i dublja uključenost građana u proces donošenja odluka jedini je put za izgradnju istinski demokratskog društva koje će imati prave odgovore na izazove koji su pred nama, istaknuo je zastupnik Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) u svojstvu domaćina konferencije "Vlade u budućnosti: 2030. i poslije" ("The Future of Government 2030+") koja je danas održana u Europskom parlamentu.

"Pitanje svih pitanja jest: tko će preuzeti kontrolu nad našim društvom? Hoće li tu kontrolu preuzeti vlade ili građani? Možda će tu ulogu preuzeti velike kompanije, osobito one koje se bave novim tehnologijama. Nadam se da umjetna inteligencija ipak neće u budućnosti preuzeti kontrolu nad našim društvom", smatra Jakovčić i dodaje kako očekuje "da će građani, kroz sustave upravljanja koje ćemo kreirati, biti ti koji će preuzeti kontrolu nad našim društvom u desetljećima koja su pred nama".

Socijalne nejednakosti, migracije, nove tehnologije, klimatske promjene i slični izazovi čine interakciju između vlada, građana i poslovnog sektora vrlo kompleksnom, upozorio je Jakovčić i nastavio: "Promijenjeno društveno okruženje traži i promjenu u funkcioniranju demokracije i vlasti. U fokusu trebaju biti građani i njihovo sudjelovanje u procesu donošenja odluka".

Novi odnosi nameću i podjelu među ključnim temama modernog društva.

"Za EU, UN ili neku buduću svjetsku vladu u fokusu će biti globalne teme kao što su klimatske promjene. Na drugoj će strani prevladavati izrazito lokalna, regionalna pitanja. Stoga će se i proces upravljanja društvom još izrazitije voditi na dvije razine: na lokalnoj i na globalnoj svjetskoj razini”, ističe Jakovčić.

"U svemu tome ključnim smatram otvorenost upravljanja uz visoku participaciju građana", rekao je Jakovčić dodavši kako pri tome ne misli "na upravljanje putem tehnoloških kompanija koje će, poput nedavne afere s Cambridge Analyticece, kontrolirati građane".

"Samo uz veću uključenost građana u proces upravljanja društvom, ostvarenu na pošten i iskren način, možemo očekivati uspjeh u izgradnji zaista demokratskog društva", zaključuje Jakovčić.

Projekt "Vlade u budućnosti: 2030. i poslije" vodi Laboratorij za politiku EU Zajedničkog istraživačkog centra u suradnji s DG Komunikacijskim mrežama, sadržajem i tehnologijom (DG CONNECT). (kb)Mobilna verzija članka

Oglasi

Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Pogrebne usluge Silentium