Početna
Srijeda, 21.Kolovoza 2019 (23:02:06) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Porečki delfin 2019.

U Puli predstava "Staging a Play: Antigone" Matije Ferlina

Kultura, 21.01.2019. (14:17)
(Izvor:Kulturistra - portal za kulturu)Link

Koreograf, plesač i redatelj Matija Ferlin počastio je publiku svojim najnovijim kazališnim ostvarenjem "Staging a Play: Antigone" 11. siječnja na maloj sceni Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula. Ovo je treća predstava iz njegovog opusa "Staging a Play" u kojem klasike dramske književnosti postavlja na scenu, artikulirajući začudan i novi tjelesni izričaj.

Opus "Staging a Play" započeo je 2015. godine uprizorenjem djela "Staklena menažerija" Tennesseeja Williamsa, a prošle je godine Molièrov "Tartuffe" osvojio dvije nagrade hrvatskog glumišta - Ferlin za najbolje koreografsko ostvarenje i Darko Japelj za najboljeg muškog izvođača.

Svaki novonastali izvedbeni koncept otvara postavke, ideje procesa za onaj sljedeći.

"Sa 'Tartuffe' sam, za sada, zatvorio istraživanje temeljeno na čistoj neverbalnosti, točnije gdje plesači govore tekst u sebi i zamjenjuju dramske replike pokretom. Istražio sam što se istražiti dalo, nisam želio da pretvaranje riječi u pokret postane samo režijska, koreografska kvaliteta ili umjetnički izraz moga rada, zato sam u 'Antigoni' posegnuo za idejom da ipak koristim govorni alat, ali je on u ovom slučaju skriven očima publike, i tako ostajem dosljedan konceptu u kojemu je tijelo glavni izvedbeni alat", kaže nam Matija Ferlin.

"Klasici kao što su 'Antigona', 'Tartuffe' i 'Staklena menažerija' imaju opće poznato mjesto, pa otuda i želja za traženjem novih scenskih rješenja. S tim djelima već sam imao iskustva kao glumac ili savjetnik za scenski pokret. Da bi mogao izmaknuti kazališna očekivanja publike bitno mi je bilo dokinuti tekst djelima s kojima se, manje-više, svaki prosječni kazališni gledatelj susreo", nastavlja Ferlin.

"Sljedeći predložak kojim bih se želio baviti unutar koncepta 'Staging a Play' je 'Hedda Gabler' norveškog pisca Henrika Ibsena, jer", kaže Ferlin, "dok imam dovoljno umjetničke znatiželje i prostora za istraživanje unutar navedenog koncepta – uprizorenja dramskog predloška kroz tjelesnost, pokret i gestu – imam i razloga koristiti ga, istraživati i propitkivati".

Tekst Ana FORNAŽAR, fotografije Andi BANČIĆ (kb)

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi

Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Cafe bar Soggiorno
Vruće ljetne ponude