Početna
Utorak, 18.Lipnja 2019 (12:04:36) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Gioistra - povijesni festival - Poreč 2019.
Lanterna Summer Nights

U Poreču obilježen Dan neovisnosti

Iz Grada Poreča, 09.10.2018. (10:10)

Gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić i predsjednik Gradskog vijeća Adriano Jakus jučer su, povodom Dana neovisnosti, uz predstavnike policije i udruga, položili vijence i zapalili svijeće pred središnjim križem na porečkom gradskom groblju.

Osmog listopada 1991. godine Hrvatski sabor jednoglasno je donio Odluku o raskidu državnopravnih veza s ostalim republikama i pokrajinama Socijalističke federativne republike Jugoslavije. Ta je odluka o nepriznavanju legalnosti i legitimnosti tijela i pravnih akata dotadašnje države donesena dan nakon isteka tromjesečnog moratorija na hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti, koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine.

Naime, stupanje na snagu odluke o osamostaljenju odgođeno je za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev Europske zajednice, kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem. Istoga dana kad je istekao moratorij, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore. Zbog tih okolnosti i mogućih novih zračnih napada na Zagreb, povijesna je sjednica svih triju saborskih vijeća održana 8. listopada 1991. godine u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Pogrebne usluge Silentium
Frigoservis Šime - klima uređaji
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!