Početna
Ponedjeljak, 10.Kolovoza 2020 (12:38:44) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Restoran Pentola Poreč

Sjednica Gradskog vijeća Grada Poreča prekinuta i prije početka

Iz Grada Poreča, 19.04.2018. (18:39)

Deveta sjednica Gradskog vijeća Grada Poreča prekinuta je i prije nego je počela, jer su oporbeni vijećnici nenajavljeno postavili kameru s namjerom da snimaju tijek sjednice. Predsjedavajući Adriano Jakus zatražio je uklanjanje kamere dok se snimanje ne uredi odredbama Poslovnika, na što je vijećnik Maurizio Zennaro zatražio da mu Jakus pokaže točku zakona ili poslovnika koja eksplicitno zabranjuje snimanje.

-Smatram ovo ometanjem rada i neću započeti sjednicu dok ne uklonite kameru. Nemam ništa protiv javnog rada, svi želimo da on bude čim transparentniji. Kako bismo sačuvali dignitet vijećnika i Vijeća, neću započeti sjednicu dok te stvari ne reguliramo, rekao je Jakus.

-Smatram da niste u pravu i da je vaš stav autokratski. Nema nikakvih zakonskih prepreka za snimanje sjednice Vijeća. Pokažite nam članak Poslovnika koji zabranjuje snimanje i ja ću kameru odmah ukloniti, odgovorio je Zennaro predsjedavajućem.

Vijećnik Azeglio Picco pokušao je smanjiti napetost prijedlogom da se aktualna sjednica odradi „po starom”, odnosno bez snimanja, dok se Poslovnikom ne utvrde pravila. -Htio bih da se pokušamo iskoordinirati i ako stvarno želimo kamere, stavimo ih pet, nemam ništa protiv, rekao je Pizzo i pozvao vijećnike da dobro razmisle o tome da su sjednice javne, pa i građani na nju mogu doći ako se najave.

-Molim za razumijevanje jer ovo spada u neovlašteno snimanje i samopromociju. Želim da snimanje sjednica bude na određenom nivou. Sve možemo dogovoriti, ali želim da svi prisutni znaju da ih se snima (vijećnici, pročelnici, ravnatelji institucija i gosti na sjednicama). Ne može se svatko ponašati kako želi. Ja kao predsjednik vodim sjednicu po Poslovniku i takvo ponašanje neću dozvoliti, uzvratio je Jakus Zennaru.

Uslijedila je pedesetminutna stanka,da bi se predsjedavajući ponovno obratio oporbi ponovivši kako nitko nije protiv snimanja, ali tek kad se utvrde pravila. -Do tada ovakvo anarhističko ponašanje u vijećnici neću dozvoliti, rekao je.

Za riječ se potom javio vijećnik Živog zida Emanuel Rudan i rekao da je inicijativu za snimanje sjednica dao 22. veljače, ali nije dobio nikakav odgovor pa su u oporbi zaključili da je ovo jedini način da se stvari ubrzaju. Jakus je pojasnio da inicijativa ide u proceduru tek kad bude prihvaćena, a vijećnik koji je inicijativu postavio ne dobiva odgovor. -Morate znati da postoji poslovnik po kojem radimo. Da ste bili mudri ili barem pitali što se po pitanju vaše inicijative događa, dobili biste odgovor da se materijali pripremaju. Poslovnik ćemo svi zajedno izmijeniti, svi ćemo ga izglasati i onda ga se svi pridržavati. Za mene je ovo i dalje neovlašteno snimanje i rušenje digniteta Gradskog vijeća. Molim vas da kameru uklonite, rekao je predsjedavajući.

Vijećnik Zennaro je potom ponovio svoj zahtjev da mu predsjedavajući ukaže na odredbu koja zabranjuje snimanje. Među njima se potom razvila polemika koja je završila time da je Zennaro odbio ukloniti kameru, pa je Jakus sjednicu odgodio za tjedan dana. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
Pogrebne usluge Silentium
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Cafe bar Soggiorno
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore