Početna
Subota, 23.Lipnja 2018 (20:04:55) - Godina:16

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Lanterna Summer Nights

Obilne kiše nisu ozbiljno ugrozile sustav odvodnje

Istra, 12.01.2018. (08:08)
(Izvor:Glas Istre)Link

Minula jesen i ova zima, barem koliko se do sada pokazalo, obiluju padalinama. Takve su sezone u nekim ranijim vremenima u Pazinu obično značile poplave, no srećom, unatoč čestim i povremeno obilnim padalinama, poplava do sada nije bilo. Prethodnih je dana nad Pazinom stalno kišilo, a ponekad su to bili pravi pljuskovi, preksinoć je toliko pljuštalo da se ujutro mogao očekivati povećan vodostaj Pazinčice. No, unatoč očekivanjima stanje je na mostu Svetog Jožefa bilo je uobičajeno, mjerne letve su pokazivale vodostaj od 1,25 metara. Voda je doduše prelijevala branu kod Tomažinovog malina, a očišćenom bujicom Drazej voda se u nešto obilnijim količinama ulijevala u Pazinčicu.

Šaltarija je u jamu tekla bistra

Izostanak poplava, koje se mogu očekivati nakon ovakvih kiša, obično se pripisuje čišćenju raslinja uz vodotok i čišćenje njegova korita čime se omogućuje bolji protok vode.

Slično je stanje bilo i u Pazinskoj jamu u koju je Pazinčica tekla nešto brže, ali ne i prijeteće. Posebnu pozornost obratili smo na bujicu Šaltarija koja je česta tema upravo za kišnih dana. Naime, ona protječe uz pročistač otpadnih voda grada Pazina, pa se često spominje kako "Usluga odvodnja" koja upravlja pročistačem, upravo za ovakva vremena u Pazinčicu ispušta nepročišćene vode i tako zagađuje rijeku i njen ponor. Jučer nakon kiše Šaltarija je u jamu tekla bistra, a sjena koja se vidi na fotografiji koju netko može protumačiti kao onečišćenje, zapravo je sjena od raslinja nad vodom.

- Ma ne zagađuje pročistač potok. Dojdi, ja ću ti pokazat kadi je problem, rekao mi je sugrađanin, koji želi ostati anoniman, dok smo s mosta Vršić promatrali Šaltariju.

Krenuli smo kroz predio Kaštel do šahtova na takozvanom Rimskom putu. Ondje se od jednog šahta protezala duboka vododerina usječena u prometnicu, a oko drugog, kao posljedica prelijevanja, bili su ostaci toaletnog papira i drugog materijala zacijelo negdje ubačenog u zahodske školjke. Potom mi je sugovornik pokazao trag bujice i otpada koji je vodio do stijene preko koje se sve to, vjerojatno i s fekalijama, prelijeva u Pazinčicu i njome dospijeva u Pazinsku jamu. To je, a ne pročistač, smatra naš sugovornik, uzrok zagađenja Pazinčice.

Kanalizacija stara pedesetak godina

Direktor pazinske "Usluge" Dragan Šipraka, koji uvijek ističe ispravnost pazinskog pročistača otpadnih voda, svjestan je ovog problema koji je posljedica mješovite kanalizacije, posljednje takve u Pazinu, koja se proteže od objekata srednje i osnovne škole, uz stambenu zgradu u Ulici Dinka Trinajstića, preko Trga slobode, kroz Muntriljsku ulicu do zvonika župne crkve. Budući da se radi kanalizaciji koja prolazi napučenim dijelom grada zacijelo se u njoj svašta može naći. Radi se o kanalizaciji staroj 50-tak godina, koja je u vrijeme gradnje bila prva moderna kanalizacija u gradu. Tijekom vremena na nju su se priključile brojne višestambene zgrade i velike asfaltirane površine. Sve to danas, kada padnu obilnije kiše, dovodi do povećane razine vode u cijevima koje se ne mogu usmjeriti prema pročistaču već na ovim šahtovima na Rimskom putu izbijaju poklopce šahtova i izlaze na površinu odakle se bujičnom vododerinom ulijevaju u Pazinčicu.

- Tijekom ove godine izradit će se projekta dokumentacija za razdjelnu građevinu koja će na tom mjestu razdijeliti oborinsku od fekalne kanalizacije. Isto tako izraditi će se projektna dokumentacija ta rekonstrukciju kanalizacije od školske sportske dvorane do zvonika crkve sv. Nikole, koja je zapravo glavni uzrok ovih problema, kaže Šipraka. Na pitanje zašto se to do sada nije rješavalo, kada se znalo da ovaj sustav povremeno, za obilnijih oborina izaziva probleme s čistoćom vode u Pazinčici.

Gradnja mosta iznad Pazinske jame

- Rekonstrukcija kanalizacije Muntriljske je investicija koja košta milijune kuna i ovisi o vanjskim izvorima financiranja, kaže Šipraka. Stoga će se najprije napraviti projekt da se vidi koliko sve to košta i onda će se krenuti u iznalaženje sredstava. Treba dodati kako je ova kanalizacija koja je sada najproblematičnija u vrijeme kada se počela gradila nova razdjelna kanalizacija u Pazinu bila najmodernija, za razliku od ostatka grada u kojem je tada postojeća kanalizacija bila građena u prvoj polovici 20. ili čak koncem 19. stoljeća. Sada kad je ta stara kanalizacija, u posljednjih 30-ak godina, u potpunosti rekonstruirana u skladu sa suvremenim potrebama, kanalizacija izgrađena sredinom 1960.-ih ostala je zastarjela i nefunkcionalna. Tako će nakon svega i ona doći na red.

Ključni objekt odvodnje šireg područja grada Pazina bila je gradnja mosta iznad Pazinske jame,1990. godine, u čijem se trupu nalazi kolektor za sanitarne vode koje teku prema pročistaču koji je pušten u rad 2005. godine. Tek tada su se stekli uvjeti za kvalitetnu odvodnju i zbrinjavanje otpadnih voda Pazina. Koliko je sve to koštalo teško je reći, ali u današnjem novcu može se govoriti o vrijednosti većoj od 70 milijuna kuna. (Mirjan RIMANIĆ)Mobilna verzija članka

Oglasi

Obrt za servis i prodaju vatrogasnih aparata
Pogrebne usluge Silentium
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Tequila beach bar Poreč
Mirtex International d.o.o.