Mob:
Početna
Nedjelja, 18.Ožujka 2018 (07:06:14) - Godina:16

Odaberite teme

Arhiva kolumni

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Posao u Tommyju!

Barcelona prelazi na Linux

Zanimljivosti, 12.01.2018. (08:05)
(Izvor:Bug Online)Link

Svojedobno smo prenijeli vijest kako su se vlasti u njemačkom gradu Münchenu nakon niza godina na Linuxu odlučile vratiti na operativni sustav Windows. Vlasti u Barceloni odlučile su se pak na suprotni put, prijeći s Windowsa na Linux distribuciju.

U prvoj fazi izvest će prijelaz s vlasničkog softvera na softver otvorenog koda te na kraju prelazak s operativnog sustava Windows na Linux. Tijekom 2018. godine 70% gradskog budžeta za softver bit će uloženo u proces prelaska na softver otvorenog koda.

Da postignu zadane ciljeva te na kraju i potpun prelazak na softver otvorenog koda i operativni sustav Linux do proljeća 2019. godine, u gradu će izvesti outsourcing svojih IT projekata lokalnim manjim i srednjim tvrtkama te zaposliti 65 developera čija će zadaća biti razviti softver prilagođen potrebama grada.

Što se tiče softvera za buduću Linux distribuciju, u Barceloni su odabrali Ubuntu (koji se već nalazi na 1.000 testnih računala), kao službeni internetski preglednik Firefox, kao službeni paket uredskih alata LibreOffice, a kao alternativu za Microsoftov Exchange Server odabrano je softversko rješenje Open-Xchange.

Prelaskom na rješenja otvorenog koda i Linux Barcelona će se pridružiti inicijativi Fondacije za slobodan softver Europe pod nazivom "Public Money, Public Code".Mobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - Poreč - Kadumi
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 4
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Sabina travel - Poreč
Mirtex International d.o.o.