Početna
Četvrtak, 19.Srpnja 2018 (22:43:17) - Godina:16

Odaberite teme

Fast Food Poreč - 052/452-088

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Abba real tribute band u Poreču

Zapuštena zemlja: Danas smo već mogli brati masline na državnoj zemlji u zakupu

Istra, 10.01.2018. (07:54)
(Izvor:Glas Istre)Link
(Luka JELAVIĆ)
(Luka JELAVIĆ)

Vlada je prošli tjedan u saborsku proceduru poslala novi prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu prema kojem nadležnost za dodjeljivanje državnog poljoprivrednog zemljišta ponovno dobivaju jedinice lokalne samouprave.

Vodnjance izuzetno veseli vijest da se raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske vraća u djelokrug djelatnosti jedinica lokalne samouprave. U proteklim je godinama, naime, u režiji Agencije za poljoprivredno zemljište raspisan samo jedan javni poziv za zakup poljoprivrednog zemljišta na Vodnjanštini i dodijeljeno je u zakup svega 30 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta.

- Za usporedbu, dok je isti postupak provodio Grad Vodnjan između 2009. i 2011 godine, kroz dva javna natječaja dano je u zakup gotovo 500 hektara poljoprivrednog zemljišta na kojima su posađeni maslinici i vinogradi od čijih se plodova danas već proizvode respektabilne količine ekstra djevičanskog maslinovog ulja i vina, rekao nam je u povodu novog zakona gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović.

Širenje nasada

Napominje da se veliki dio gospodarstva Vodnjanštine temelji na poljoprivredi, u prvom redu maslinarstvu te da je poznato koliko je bitno za lokalne maslinare širiti nasade i proizvodnju, pogotovo u trenutku kada su im na raspolaganju sredstva europskih fondova.

- Jedan od lošijih poteza bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i tadašnje SDP-ove Vlade bio je upravo ukidanje mogućnosti raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države jedinicama lokalne samouprave. To je bio još jedan dokaz da centralizacija države ne vodi nikamo, već se samo usporava razvoj i gomilaju problemi. Isto vrijedi i za ostalu državnu imovinu za koju ima interesa investitora, ali zbog loših zakona, poput Zakona o šumama ili Zakona o turističkom zemljištu, već godinama tapkamo na mjestu, a umjesto da razvijamo naše izuzetno bogate resurse danas vodimo na stotine sudskih sporova s Republikom Hrvatskom radi utvrđivanja vlasništva. To jednostavno nije normalna situacija, poručuje Vitasović.

Vodnjan je bio među najaktivnijim gradovima u raspisivanju javnih poziva za dugoročni zakup, no i unatoč tome državnog poljoprivrednog zemljišta ima još u izobilju.

- Osnivanjem centralizirane Agencije za poljoprivredno zemljište izgubili su svi, a najviše, naravno, poljoprivrednici koji su danas već mogli brati plodove na zemljištu za koje su odavno iskazali interes i za kojeg čekaju da se uvrsti u natječaj za dugoročni zakup. Trenutno imamo u našoj evidenciji više od 130 zahtjeva fizičkih i pravnih osoba koje su iskazale interes za ulaganje u poljoprivredu. Nažalost, s jedne strane svjedočimo tome da hektari državnog zemljišta stoje neobrađeni uz ogroman interes poljoprivrednika, a s druge strane u nemogućnosti smo bili poduzeti ikakve konkretne poteze, kaže Vitasović.

Usvajanje novog zakona je, navodi, samo prvi korak u rješavanju problema, nakon čega ministru slijedi donošenje niza uredbi bez kojih je provođenje zakona nemoguće. To nekada zna potrajati i godinama, mada u vodnjanskoj upravi vjeruju da ministar Tomislav Tolušić neće to dozvoliti u ovom slučaju.

- Tek nakon svega navedenog lopta prelazi u ruke općina i gradova koji moraju izraditi i usvojiti nove programe raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem jer stari programi ne vrijede. Realno, možemo očekivati raspisivanje prvih natječaja negdje krajem ove kalendarske godine. Volio bih biti optimističniji, ali vrlo je teško nadati se bržim rokovima. Uvjeren sam da će Grad Vodnjan biti spreman za taj veliki posao, zaključuje gradonačelnik Vitasović.

Procedura

Novi prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu izazvao je još nakon prve objave prijedloga, u svibnju 2017. godine, niz primjedbi i prijedloga za izmjenu od strane lokalne vlasti u gradovima i općinama Istre, poglavito onih na čijem se području nalaze veće površine državnog poljoprivrednog zemljišta.

Iz Grada Buja, od gradonačelnika Fabrizija Vižintina tako saznajemo da su saborskim zastupnicima iz Istarske županije uputili svoje zamjerke i prijedloge za izmjenu tijekom protekle godine.

Ono što je pozitivno su odredbe kojima se omogućava jedinicama lokalne samouprave da raspolažu poljoprivrednim državnim zemljištem. Ali procedura koja je predviđena za davanje u zakup ili prodaju zemljišta je kompleksna počevši od izrade Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem. Postoji niz netočnih podataka uzrokovanih neusklađenim podacima između katastra i zemljišnih knjiga do finalnog potpisivanja Ugovora o privremenom korištenju zemljišta. Drugim riječima, primjena Zakona u praksi, iz čitavog niza praktičnih razloga bit će usporena, otežana i dugoročna, nastavio je Vižintin te naglasio kako nalazi neprihvatljivim i prijedloge da JLS raspolažu sa privatnim zemljištima (nedostupnih) vlasnika te da JLS provode agrotehničke mjere na zemljištu koje nije dano u zakup ili nije prodano. Inače, Grad Buje je posljednji Program raspolaganja zemljištem izradio 2002. godine kada je okvirno bilo na raspolaganju 1.619,5 ha spomenute državne zemlje. (Zvjezdan STRAHINJA, Sanja BOSNIĆ)

Opširnije u tiskanom izdanju Glasa Istre.Mobilna verzija članka

Oglasi

Pogrebne usluge Silentium
Fast Food City - Poreč, dostava 095 611 1234
Mirtex International d.o.o.
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
HAK Auto-klub Poreč