Početna
Srijeda, 16.Listopada 2019 (05:23:37) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Sajam pršuta u Tinjanu 2019.

Pismo nezadovoljnih čitatelja zbog neprimjerenih poklona za djecu na Porečkoj bajci

Poreština, 05.01.2018. (09:08)

-Ovim putem zamolila bih Vas za pomoć oko objave nezadovoljstva roditelja porečkog Dječjeg vrtića Radost i ovogodišnjom dodjelom paketa Djeda Mraza u ime Grada Poreča vrtićkoj djeci na Porečkoj bajci u Vili Polesini dana 20. prosinca. Naime, djeca uzrasta od 4 i po do 5 godina dobili su poklon paket s jeftinom loptom, nekakvom mini magnetnom pločom loše kvalitete i plastičnim kamionom koji liči na vatrogasno vozilo s plastičnim kockama unutar njega, napisala nam je nezadovoljna čitateljica i majka djeteta koje je dobilo paketić.

Čitateljica je naglasila da su i muška i ženska djeca dobila jednake poklone. Djevojčice su, naravno, razočarane. Pa kako i ne bi bile. Šta će s kamionom, pita se Porečanka koja napominje da su zbog toga i roditelji nezadovoljni. I prošle godine, podsjeća, dobili su istu loptu i plastične kocke za slaganje, samo što su bile u nekom kovčegu, pa je to moglo i proći.

-Bili su i manji, pa su im kocke bile zabavne. Osim toga što su cure dobile muški poklon i dječaci su nezadovoljni, jer to nije poklon primjeren njihovom uzrastu. Baby velike kocke dati petogodišnjaku – pa gdje to ima? Okolne općine imale su puno bolje i kvalitetnije poklone. Pa tko je u gradu Poreču zadužen za biranje tih poklona? Kako ih nije sram tako nešto odabrati već velikoj djeci? I curicama i dečkima? Kako bi bilo da iduće godine svi dobiju neki set za šminkanje? Dečki će sigurno biti oduševljeni! Užas, sramota, piše naša čitateljica.

Istaknula je pritom da u gradskoj upravi nikog nisu mogli dobiti na telefon niti na e-mail.

-Želimo izraziti svoje nezadovoljstvo. Bolje da su im poklonili svakom bombone i čokoladu koje će rado pojesti, nego veliki paket s nekvalitetnim glupostima da izgleda moćno i veliko, zaključila je u ime većine nezadovoljnih roditelja naša čitateljica.

Poslali smo upit gradskoj upravi i zatražili obrazloženje zašto su odabrani upravo ovakvi pokloni, i to identični i za curice i dečke. U Gradu Poreču rekli su nam kako su i ove godine organizirali vrlo uspješnu i posjećenu manifestaciju Advent Poreč, čiji je dio i Porečka bajka tijekom koje Grad već dvadesetak godina daruje sve svoje najmlađe stanovnike poklon paketićima i prigodnim programom. Advent je tu manifestaciju iz dvorane Veli Jože preselio u manji, vrlo prikladan prostor Vile Polesini. Ova je promjena, kao i razina organizacije te kvaliteta programa, naišla na odobravanje korisnika i roditelja, što „nam je veliki poticaj da s programom Porečke bajke u ovom obliku i nastavimo, na veselje djece i roditelja“, stoji u odgovoru glasnogovornice Ajne Temimović.

Pojasnila je nadalje da se tijekom dvadesetak godina darivanja, prema preporuci stručnjaka, sadržaj poklon paketića svake godine sastojao od tri dijela: društvene igre ili igračke koju može igrati s prijateljem/ima, igračke koja potiče na kretanje i bavljenje sportskim aktivnostima, te osobne igračke tj. one s kojim se može sam igrati. U proteklom razdoblju najčešće su to bile: puzle, lopte, badminton set, društvene igre, kocke, magnetne ploče i slično. Osnovni uvjet kojem je svaki poklon paketić morao udovoljavati je prikladnost po dobi.

-Ove je godine poklon paketiće dobilo 1.410 mališana u dobi od navršene 3. godine života do polaznika 4. razreda osnovne škole. Vrijednost svakog poklon paketića je 100 kuna u koju je uključen i PDV. Svake godine se trudimo da sadržaj poklon paketića bude različit. Ranije smo upravo radi raznolikosti birali igre (kocke, puzle i drugo) na kojima su bile ilustracije omiljenih likova iz dječjih crtanih filmova, koji su se razlikovali prema spolu. Međutim, 13. listopada 2016. godine zaprimili smo dopis Centra za građanske inicijative u kojem nam se obraćaju sa zahtjevom da ukinemo rodno podijeljene igračke za djevojčice i dječake, piše Temimović.

Upravni odjel za društvene djelatnosti je temeljem toga dopisa, od 14. do 20 listopada 2016. godine, proveo anketu među stručnjacima i stručnim timovima svih gradskih i privatnih predškolskih ustanova i osnovnih škola na području Poreča o ukidanju rodno različitih poklona, koji se nikad ni nisu sastojali od rodno različitih igračaka, kao što su, primjerice, lutke i kuhinjski setovi. Tom je prigodom također zatraženo da se stručni timovi očituju o navedenom dopisu. Sve ustanove i njihovi stručnjaci podržali su dopis Centra za građanske inicijative u skladu s kojim su složeni poklon paketići i ove godine.

Temimović dodaje da su ovogodišnji poklon paketići bili su složeni u tri kategorije:

  • Za djecu u dobi od 3 i 4 godine
  • Za djecu u dobi od 5 i 6 godina
  • Za djecu polaznike nižih razreda osnovne škole

-U poklon paketiću za djecu u dobi od 5 godina do polaska u školu bila je i društvena igra koja je namijenjena djeci starijoj od 5 godina. U njenom su sastavu sitniji dijelovi za koje nije preporučljivo da se daju mlađoj djeci za igranje, što je i navedeno u uputama proizvođača. Sadržaj poklon paketića za djecu mlađu od 5 godina sastoji se od kompleta kockica za slaganje i kompleta naljepnica za kocke, a cijeli set se nalazi u plastičnom vozilu s ručkom koje je moguće gurati ili vući, te ploče piši-briši i lopte. Sadržaj paketića se definira svake godine u skladu s preporukom stručnjaka iz ranije navedenih institucija, a dobavljač se odabire temeljem postupka propisanog Zakonom o javnoj nabavi, saznali smo iz gradske uprave od Ajne Temimović. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Cafe bar Soggiorno
Frigoservis Šime - klima uređaji
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6