Početna
Srijeda, 27.Svibnja 2020 (01:28:30) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Danas je Međunarodni dan djeteta

Svijet, 20.11.2017. (15:51)

Danas je MEĐUNARODNI DAN DJETETA,  obilježava se na dan kada je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1989. godine usvojila Konvenciju o pravima djeteta, koju je do danas potpisalo 196 država, sve članice UN-a osim Somalije i Sjedinjenih američkih država i time je postala međunarodni sporazum koji je u povijesti najbrže i najšire prihvaćen. Ali, ne i univerzalno. Zato i obilježavamo međunarodni dan djeteta - da skrenemo pažnju na to koliko još posla ima kako bi svako dijetebilo rođeno slobodno i sa svim pravima koja mu pripadaju kao ljudskom biću. 

U prvih 25 godina Konvencije učinjeni su bitni pomaci: gotovo je prepolovljen broj umrle djece mlađe od 5 godina, gotovo je iskoriienjena dječja paraliza, 23 posto djece više upisano je u osnovne škole, nekoliko milijuna djece više ima pristup pitkoj vodi i sanitarnim uvjetima. Međutim, gotovo dvjesto milijuna djece prisiljeno je raditi i ne idu u školu, a između 500 milijuna i 1,5 milijarde djece izloženo je nasilju. Puno toga u svijetu još treba promijeniti, a djeca brzo rastu - odrasli ne rade dovoljno brzo kako bi svako dijete imalo jednaka prava. A najranjivije skupine djece su ona bez roditelja, djeca s teškoćama u razvoju, djece iz etničkih manjinskih skupina, djeca prisiljena na rad i druge oblike iskorištavanja. Toj djeci najčešće odrasli krše pravo na život, zaštitu i slobodu. 

Danas je svijet malo bolje mjesto za djecu nego prije 28 godina, ali niti izdaleka onako dobro kako bi trebalo biti, jer svako dijete ima pravo ići u školu, biti sito i zaštićeno od nasilja, biti voljeno, provoditi slobodno vrijeme u igri s prijateljimai prijateljicama, ići liječniku kad je bolesno, imati pitke vode, slobodno izreći svoje mišljenje, sudjelovati u donošenju odluka koje utječu na život djeteta. A odrasli su pozvani sve to omogućiti djetetu.

DND Poreč trudi se promovirati prava djetata i pomoći njihovo ostvarivanje, pogotovo u dijelu koji se odnosi na kreatiovno i zabavno provođenje slobodnog vremena. Zato uz Međunarodni dan djeteta i najava STRELIČARSKE RADIONICE ZA POČETNIKE. Fredi Stojnić već je uvježbao jednu generaciju mladih streličara koji odlaze na natjecanja, a vrijeme je da se lukom i strijelom pozabave i oni koji to još nisu iskusili. Radionice za one koji još nisu držali luk i strijelu u rukama počinje ove srtijede, 22. 11. u 18 sati u Intersport centru u Zelenoj laguni. Ima još mjesta, pa ako dijete nije do sada upisano, svejedno ga/je dovedite u zakazano vrijeme. Mogu ostati i rodiutelji, jer je to sport za čitavu obitelj. (DND Poreč/dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Porsche Istra
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Cafe bar Soggiorno
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom