Po?etna
Ponedjeljak, 18.Listopada 2021 (07:44:52) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Želite prestati pušiti u 3 dana?

Neprimjereni, bespravno postavljeni kičasti elementi bit će uklonjeni iz Eufrazijeve bazilike

Poreština, 29.08.2017. (18:41)

Duhovnost u Eufrazijevoj bazilici nakratko je bila prepustila mjesto kiču i svojevrsnom kulturocidu koji je sablaznio porečku i širu javnost, naročito njen stručni dio. U svetište pod zaštitom UNESCO-a su, naime, ovih dana postavljeni novi elementi u vidu šarenog ukrasa na mramornoj biskupskoj katedri koju je u 6. stoljeću sagraditi dao biskup Eufrazije. (Katedru se, zajedno sa pripadajućom klupom za kler smatra jedinim funkcionalnim potpuno očuvanim primjerkom takve misne opreme na svijetu.) Osim toga, pokriven je i antependij od pozlaćenog srebra pred glavnim oltarom kojega je, prema povijesnim dokumentima, 1451. godine dao izraditi biskup Ivan Porečanin, a usput je cijeli taj kičeraj dodatno "dekoriran" drečavim crvenim tepihom.

Lorella Limoncin Toth iz Konzervatorskog odjela u Puli izjavila je za naš portal da su njen ured o događaju izvijestili građani, nakon čega je obavljen očevid. -Radovi su izvedeni bez ikakvog odobrenja, pa smo napisali očitovanje u kojem tražimo uklanjanje novopridodanih elemenata te pokretanje inspekcijskg postupka Ministarstva kulture, rekla je.

Nelegalni radovi na oltaru Eufrazijeve bazilike prijavljeni su na više adresa, neslužbeno doznajemo, uključujući i ured ministrice kulture. Upućeni u problematiku očekuju da će Poreč, na svoju veliku sramotu, najvjerojatnije doživjeti i intervenciju UNESCO-a, prvu ikad.

Neposredno prije zaključenja ovoga teksta doznali smo kako je sa problemom neprikladnih intervencija u Eufrazijevoj bazilici upoznat i biskup porečko-pulski monsinjor Dražen Kutleša. On je, neslužbeno doznajemo, naložio uklanjanje suvišnih konstrukcija tijekom današnjeg dana ili sutra.

Na fotografijama možete vidjeti unutrašnjost Eufrazijeve bazilike jutros. (dp)

(Tekst i fotografije dozvoljeno je prenijeti uz navođenje izvora i poveznice.)

]Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Histris - najveći Istrijan na roštilju!
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina