Početna
Četvrtak, 24.Svibnja 2018 (19:41:04) - Godina:16

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Ayurveda - prirodan i jednostavan put do zdravlja - Vaidya dr. Adwait Tripathi
Free Poreč MTB Tours: kroz porečke šume, vinograde i maslinike

Stranci nekažnjeno parkiraju na mjestima rezerviranima za stanare. Možemo li uvesti vinjete?

Poreština, 17.07.2017. (11:29)
Usprkos postavljenim znakovima koji to zabranjuju, u naseljima parkiraju i nerezidenti
Usprkos postavljenim znakovima koji to zabranjuju, u naseljima parkiraju i nerezidenti

Grad nema mogućnosti sankcionirati sve koji parkiraju na mjestima rezerviranim za stanare, najkraći je odgovor na prigovore mještana naselja Mate Balote i drugih, koji su problem parkiranja turista u naseljima pokušali riješiti postavljanjem odgovarajućih prometnih znakova na kojima stoji da je pariralište rezervirano za stanare.

-Prošle godine prometni su redari dolazili jednom u dva dana i kažnjavali strance, ali ove godine toga nema. Turisti znakove ignoriraju, a kad ih se upozori, većina nevoljko napusti parking, ili se čak nakon nekog vremena vrati jer shvati da im ništa ne možemo, kažu nam u naselju Mate Balote.

Kad su problematiku predstavili Uslugi Poreč d.d., stanari Balote dobili su odgovor da tim parkiralištima upravlja Grad Poreč. No, ako parkiraju uz cestu jer na parkiralištima jednostavno nema mjesta, njihova vozila "pauk" odvozi bez pardona, kažu.

Gradska uprava: problem je kompleksan

U gradskoj upravi svjesni su problema kršenja prometnih propisa od strane turista, koji na tim mjestima parkiraju usprkos jasno vidljivim tablama sa natpisom na četiri jezika. Ima, međutim, i situacija kad su vlasnici vozila stranih registarskih oznaka vlasnici stanova u ulici Mate Balote, pa se njihovim kažnjavanjem problem ne može riješiti. Također, neki vlasnici zakonito iznajmljuju svoje stanove, pa ni kažnjavanje onih koji plaćaju boravišnu pristojbu nije opravdano, kažu u Gradu i naglašavaju da se ne kažnjavaju ni vlasnici vozila pulskih registarskih oznaka koji nisu rezidenti M. Balote. Problem je u tome što prometni redari nemaju mogućnost pristupa informacijama o vlasniku vozila.

Taj složeni problem, smatraju u gradskoj upravi, potrebno je riješiti u suradnji mjesnih odbora, komunalnog poduzeća, policije, Turističke zajednice i drugih. Do tada će prometno redarstvo obilaziti navedeno područje i poduzimati mjere iz svoje nadležnosti, sukladno svojim mogućnostima, stoji u odgovoru na naše novinarsko pitanje.

Vinjete u boji kao rješenje problema?

Na brojnim su sjednicama Gradskoga vijeća vijećnici postavljali takva pitanja, ali je zaključak uvijek bio "da nešto treba učiniti". Učinjeno, međutim, nije ništa što bi barem umanjilo problem.

Jedno od naizgled jednostavnih rješenja ponudio je Zoran Jendrašić iz Mjesnog odbora Mate Balote: stanarima naselja podijeliti vinjete u raznim bojama, čime bi se već na prvi pogled znalo u kojoj zoni vlasnik može besplatno parkirati, a u kojoj ne može. Primjerice, parkirališta u naselju Mate Balote mogla bi biti obojena crvenom bojom, kao i vinjete na vozilima stanara. Parkiranje na "crvenim" parkiralištima tada bi za vozila rezidenata naselja Mate Balote bilo besplatno, dok bi ga za sva druga vozila trebalo platiti.

Usprkos postavljenim znakovima koji to zabranjuju, u naseljima parkiraju i nerezidenti
Parkiranje u pješačkoj zoni

Vozila u pješačkoj zoni

Osim na spomenuti problem, stanari Balote požalili su nam i na često ostavljanje vozila na dječjem igralištu u pješačkoj zoni. Svakih nekoliko dana netko razmakne betonske gljive, a onda unutra parkiraju i domaći i stranci. -Razumijemo problem nedostatka mjesta za parkiranje, ali ostaviti vozilo na mjestu rezerviranom za pješake i djecu nikako nije u redu, kaže naš sugovornik.

Fotografije

Svakodnevna situacija u naselju Mate Balote
Svakodnevna situacija u naselju Mate Balote
Parkiranje u pješačkoj zoni
Parkiranje u pješačkoj zoni


Mobilna verzija članka

Oglasi

Pogrebne usluge Silentium
HAK Auto-klub Poreč
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Mirtex International d.o.o.