Početna
Četvrtak, 24.Svibnja 2018 (19:48:12) - Godina:16

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Ayurveda - prirodan i jednostavan put do zdravlja - Vaidya dr. Adwait Tripathi
Free Poreč MTB Tours: kroz porečke šume, vinograde i maslinike

Greenpeace: Jadranski otoci guše se u plastici

Hrvatska, 16.07.2017. (13:12)

Aktivisti Greenpeacea jučer su na Mljetu izložili desetmetarske rekvizite kako bi zorno prikazali gdje, nakon što se poslije kratke upotrebe nađe u smeću, najčešće završava plastika za jednokratnu upotrebu. U moru ispred poznate plaže Saplunara plutale su golema boca, čaša i slamka simbolično poručujući da se u Mediteranu već sada nalazi 1455 tona plastike.

„Čišćenja plaža su nužna, ali sama po sebi nisu rješenje. Usitnjene komadiće plastike gotovo je nemoguće ukloniti. Žalosti nas da zbog nekoliko sekundi jednokratne upotrebe plastike trajno zagađujemo more koje toliko volimo i životinje koje u njemu žive. Otoci su najljepši dio naše obale, a svake godine na njih doplutaju tone plastike. Vrijeme je da shvatimo kako problem treba rješavati od uzroka, odnosno da hitno moramo mijenjati navike i odvikavati se od plastike za jednokratnu upotrebu. Najlonske vrećice, slamke, boce i plastični pribor za jelo vrlo je jednostavno zamijeniti ekološki prihvatljivim alternativama, rekla je Mihaela Bogeljić, voditeljica Greenpeaceove kampanje.

Greenpeaceov brod Rainbow Warrior III već nekoliko dana plovi Jadranom kako bi ukazao na problem onečišćenja plastičnim otpadom. Posebno su, kažu, pogođeni južnodalmatinski otoci na kojima se stanovnici, volonteri i posjetitelji kroz cijelu godinu bore s plastikom, a izuzetak nije ni područje Nacionalnog Parka Mljet.

-Na Mljet, Vis, Lastovo, Šoltu i druge prekrasne otoke položene paralelno s obalom, odnosno sa smjerom glavne morske struje i smjerom puhanja juga, nasukava se golema količina otpada. Veliku većinu toga čini plastika koja se s vremenom fragmentira i kao mikroplastika ostaje u moru stotinama godina, naglasio je Hrvoje Čižmek, predsjednik Društva za istraživanje mora - 20000 milja, udruge znanstvenika koji su u partnerstvu s Greenpeaceom dokumentirali podmorje oko NP Mljet.

Greenpeace poziva građane da potpišu peticiju protiv plastike za jednokratnu upotrebu te da pročitaju izvještaj „Sredozemlje zatrpano plastikom” koji pokazuje da je u svjetskim razmjerima 60-80% morskog otpada plastika te da prosječna gustoća plastičnog otpada u Sredozemnom bazenu iznosi 1 komad na svaka 4 m2, što je usporedivo s nakupljanjem plastičnog otpada u pet suptropskih oceanskih vrtloga. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - Poreč - Kadumi
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Obrt za servis i prodaju vatrogasnih aparata
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 4
Mirtex International d.o.o.