Mob:
Početna
Nedjelja, 18.Ožujka 2018 (07:07:51) - Godina:16

Odaberite teme

Arhiva kolumni

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Posao u Tommyju!

NASA objavila najbolje slike Jupitera do sada

Tehnologija/znanost, 15.07.2017. (09:12)
(Izvor:Bug Online)Link

NASA-ina svemirska sonda Juno (ili u prijevodu Junona, Jupiterova sestra i supruga po rimskoj mitologiji) 10. je srpnja proletjela pored Jupitera, zabilježivši najmanju udaljenost od njega od samo 3.500 kilometara. Pritom je, iako se kretala brzinom od oko 200.000 km/h prikupila brojne podatke o atmosferi ovog planeta, te snimila fantastične fotografije Jupiterove prepoznatljive Velike crvene pjege.

Ubrzo nakon što su fotografije stigle na Zemlju, NASA ih je pustila u javnost. Odmah je postalo jasno da je riječ o najboljim i daleko najdetaljnijim slikama Jupiterove površine koje je svijet ikad vidio.

Velika crvena pjega na Jupiteru zapravo je oluja koja je "zapela" između dvaju velikih atmosferskih strujanja suprotnoga smjera, pa je zbog toga ostala na životu vrlo dugo. Prema nekim izračunima, ova oluja razvija se vjerojatno još od 17. stoljeća, a znanstvenici je pomno prate od 1830. godine.

Kada ju je Voyager 2 snimio u prolasku pored Jupitera 1979. godine imala je promjer otprilike dvostruko veći od promjera Zemlje. Danas je, pak, dvostruko manja, pa se njezina veličina kreće na oko 1,3 Zemljina promjera, ili oko 16.000 kilometara. Neke procjene govore da bi se Velika crvena pjega vrlo lako mogla značajno smanjiti, pa i potpuno nestati još u našem životnom vijeku.

Stoga, ovo malo vremena što nam je ostalo za pročavanje najveće oluje Sunčevog sustava najbolje je iskoristiti, za početak, gledanjem fascinantnih galerija NASA-inih fotografija.Mobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 4
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Obrt za servis i prodaju vatrogasnih aparata
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Frigoservis Šime - Poreč - Kadumi