Početna
Četvrtak, 24.Svibnja 2018 (19:40:56) - Godina:16

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Ayurveda - prirodan i jednostavan put do zdravlja - Vaidya dr. Adwait Tripathi
Free Poreč MTB Tours: kroz porečke šume, vinograde i maslinike

Preuska parkirališta, nekompletne linije, nikako u novo tisućljeće

Poreština, 15.07.2017. (09:10) Piše: D. Požarić
Sa jedne strane ulice nekompletna oznaka parkirališta
Preko puta bilo je mjesta za iscrtavanje kompletnih linija

U gradskom komunalnom poduzeću Usluga su pri rekonstrukciji velikog gradskog parkirališta (i ne samo njega) u siječnju ove godine odlučili i faktički stupiti u novo tisućljeće: proširili su jedinični parkirališni prostor sa 2,2 za nekadašnjeg "Fiću" i "Stojadina" na gabarite današnjih osobnih automobila, odnosno 2,5 metara.

Trideset centimetara nije puno (OK, ovisi o čemu razgovaramo), ali veseli.  Ipak, na širem parkiralištu je lakše manevrirati, iz vozila izlaziti i u njih ulaziti, a zacijelo je i manje ogrebotina na vratima/blatobranima. Time je Usluga, naravno, izgubila pedesetak naplatnih parkirnih mjesta, ali joj je sigurnosti korisnika i vozila, kako je rečeno na završetku rekonstrukcije, na prvome mjestu.

Izgleda da u gradskoj upravi, međutim, ne dijele mišljenje vodstva komunalnog poduzeća. Kažu da parkirališta nikad nema dovoljno i gubitak bi bio preveliki kad bi ih se samo tako proširilo za trideset centimetara. Zato su proširenje ograničili tek na gradnju novih parkirališta, dok će "prilagodbe, kad se za njima ukaže potreba, izvresti u suradnji sa mjesnim odborima". (Meni to zvuči kao "sve ostaje kako jest").

Ne iscrtavaju kompletne linije

Sa jedne strane ulice nekompletna oznaka parkirališta
Sa jedne strane ulice nekompletna oznaka parkirališta

Požalio sam se gradskoj upravi i na činjenicu da tvrtka koja se bavi bojenjem linija, ili, kako se to moderno kaže, "održavanjem horizontalne prometne signalizacije", jako rijetko zalazi u moju ulicu. Čak i kad zalutaju u Ronjgovu, radnici ne oboje sve linije. U većini slučajeva oboje samo po jedno slovo "T" između dva parkirališna mjesta i odu. Onome tko se te genijalne ideje dosjetio možda se ona čini i zgodnom i ekonomičnom, no, taj očigledno nema pojma što se kod nas, "dolje na terenu" događa. Jer, prosječan vozač ne zna parkirati niti između dvije u potpunosti iscrtane linije, a kako će onda između imaginarnih? Zato nam na deset parkirališnih mjesta stane oko sedam vozila, što u špici stvara nervozu, a neke "snalažljive" navodi na metode "rezervacije" parkirališta vrtnim stolicama.

Sa jedne strane ulice nekompletna oznaka parkirališta
Nedostatak parkirališnog prostora često dovodi i do uvođenja kreativnih " sustava rezervacija"

Nekad su sve linije parkirališta u cijelome gradu bivale u potpunosti iscrtane. Što se dogodilo da je to postalo nerješiv problem?Mobilna verzija članka

Oglasi

Mirtex International d.o.o.
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 4
Obrt za servis i prodaju vatrogasnih aparata
Pogrebne usluge Silentium
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina