Početna
Utorak, 25.Veljače 2020 (03:16:10) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Autowill otvorena vrata
Di si generacijo 2020.

Počela nova sezona projekta Umjetnik na odmoru u Valamaru

Poreština, 08.07.2017. (10:58)

U sklopu projekta Umjetnik na odmoru u Valamaru koji se u Poreču održava već petu godinu za redom, u porečkoj je galeriji Zuccato otvorena je izložba „Slike. 2009. – 2012.“ konceptualnog umjetnika Radomira Damnjanovića Damnjana čiji se radovi nalaze u zbirkama velikih svjetskih muzeja poput Centra Pompidou, MoMA u New Yorku, Guggenheimovom muzeju u New Yorku, bečkom MUMOK-u, a od 6. srpnja i u Poreču.

Svečanom otvorenju prisustvovali su Ješa Denegri, kustos, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar, Dorotea Fotivec iz Instituta za istraživanje avangarde, Vesna Tripar, v.d. ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta Poreč, Sebastijan Vojvoda, voditelj likovne djelatnosti Pučkog otvorenog učilišta Poreč te Nives Matić, specijalist marketinga i PR-a Valamar Riviere.

-Drago mi je što nastavljamo višegodišnju dobru suradnju te i ove godine u sklopu projekta „Umjetnik na odmoru“ imamo ponovno priliku vidjeti jednu iznimnu izložbu konceptualnog umjetnika gospodina Radomira Damjanovića Damnjana. Ovo je projekt koji uistinu ima važno mjesto u obogaćivanju kulturne scene grada Poreča i drago nam je da smo dio tog projekta. Svaka umjetnost je nešto što dotiče svakoga od nas ponaosob sukladno našem senzibilitetu, budeći određene doživljaje, emocije. Vjerujem da će te i vi večeras otići s ove izložbe zadovoljni i oplemenjeni jednim novim iskustvom, rekla je Vesna Tripar.

-Iznimno nas veseli što će Poreč, već petu godinu, tijekom ljetnih mjeseci postati mjesto okupljanja najznačajnijih umjetnika svjetske avangarde i njihovih poklonika. Također, ponosni smo biti dijelom projekta koji razvija tradiciju predstavljanja neoavangardnih umjetnika hrvatskoj publici. Valamar Riviera kontinuirano podupire stvaralaštvo domaćih i svjetskih umjetnika vjerujući u važnost umjetnosti kao jednog od ključnih sadržaja koji obogaćuju destinaciju“, istaknula je Nives Matić.

Radovi na ovoj izložbi proizašli su iz umjetnikova dugogodišnjeg razmatranja slikarstva kao medija. „Slikarstvo bez slikanja“, kako je to odredio talijanski povjesničar umjetnosti Tomasso Trini, odrješito traži reafirmirati umjetnost kao takvu, ostavljajući iz tradicije jedino fizički element slike. Prema pisanju Ješe Denegrija Damnjanov je pristup suprotan, emocionalan i kontemplativan, u potpunosti slobodan od analitičke točnosti, i daje dokaz pravog 'zadovoljstva slikanja', kojem se umjetnik predaje bez uzdržavanja. Izložba je pripremljena u organizaciji Instituta za istraživanje avangarde, Kolekcije Marinko Sudac, Pučkog otvorenog učilišta Poreč i Valamar Riviere, a ostaje otvorena do 29. srpnja.Mobilna verzija članka

Oglasi

Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Pogrebne usluge Silentium
HAK Auto-klub Poreč
Cafe bar Soggiorno
Porsche Istra