Početna
Subota, 23.Lipnja 2018 (04:22:53) - Godina:16

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Lanterna Summer Nights

Umro je Livio Velenik

Poreština, 19.06.2017. (13:15)
Livio Velenik, dobitnik više nagrada za aktivnosti u sportu
Livio Velenik, dobitnik više nagrada za aktivnosti u sportu

Jučer je na kupanju na plaži u Plavoj laguni iznenada preminuo Livio Velenik, poznati porečki sportski djelatnik i aktivist.

Rođen je 7. srpnja 1934. godine u Radmanima kod Žbandaja, a u mirovini je bio od 1999. godine. U aktivnosti Nogometnog kluba "Jadran" iz Poreča se kao jedan od rukovoditelja uključio davne 1959. godine i ostao u klubu aktivan do kraja svog života.

U "Jadranu" je Velenik obnašao brojne rukovodeće funkcije (dopredsjednik, tajnik, član Izvršnog odbora i raznih komisija), a u dva je navrata kao predsjednik bio i na čelu uprave kluba. Sa svojim je klubom Barba Livio prošao sve uspone i padove i bio svjedok njegovih blistavih uspjeha. Osim u nogometu, Velenik je bio aktivan također i u rukometu i odbojci, a neko vrijeme i u kuglanju. Sudjelovao je u organizaciji brojnih značajnih manifestacija.

Za svoj je predan volonterski rad u sportu nagrađivan od strane raznih sportskih i društvenih organizacija. U više je navrata proglašen najboljim sportskim djelatnikom nekadašnje Općine Poreč. Izvršni odbor Sportske zajednice Istarske županije mu je prošle godine dodijelio nagradu za životno djelo, dok je istu nagradu od Sportske zajednice Grada Poreča dobio 2015. godine.

Poznat po poštenju

Livio Velenik bio je poznat i po svom poštenju. U više je navrata vlasnicima vraćao izgubljene stvari poput skupog fotoaparata i novčanika. Vratio je čak i 250 kuna božićnice koja mu je pogreškom bila dva puta isplaćena, dok je prije više od 30 godina pronašao fascikl sa 14 kuverti punih novca, plaća za 15 radnika. Jednom je i sam izgubio novčanik sa 4.200 kuna mirovine, ali mu ih, nažalost, nikad nitko nije vratio.

Gradonačelnik Loris Peršurić o Veleniku

-Barba Livio Velenik bio je sinonim sportskog života našega grada. Od NK Jadrana, kojem se priključio još 1959. te je kao dužnosnik ostao aktivan neprekidno sve donedavno, kao dopredsjednik, tajnik, član Izvršnog odbora, komisija, ali i kao predsjednik u dva navrata, pa sve do porečke odbojke, rukometa i kuglanja – barba Livio živio je sport i kroz svoj je život prenosio svoju ljubav i predanost sportu brojnim generacijama koje će ga se uvijek sjećati.

Drago mi je da je gospodinu Veleniku još za života odana počast tako što mu je 2015. godine dodijeljena nagrada za životno djelo Sportske zajednice Grada Poreča, a rezultati njegovog vrijednog rada vidjet će se još godinama pred nama, rekao je gradonačelnik Loris Peršurić povodom Velenikove smrti.

(dp)Mobilna verzija članka
23.06.2018. 04:00:15

Oglasi

Tequila beach bar Poreč
Frigoservis Šime - Poreč - Kadumi
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Mirtex International d.o.o.
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore