Početna
Subota, 26.Svibnja 2018 (12:14:44) - Godina:16

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Ayurveda - prirodan i jednostavan put do zdravlja - Vaidya dr. Adwait Tripathi
Free Poreč MTB Tours: kroz porečke šume, vinograde i maslinike

Vile s Učke privukle brojnu publiku

Kultura, 19.06.2017. (08:54)
(Izvor:Glas Istre)Link

U žminjskoj Čakavskoj kući, pred brojnom publikom koja je tražila sjedalo više, predstavljeno je opsežno filološko-folklorističko i antropološko izdanje docentice dr. sc. Eveline Rudan pod naslovom "Vile s Učke: žanr, kontekst, izvedba i nadnaravna bića predaja".

Rudanova je rođena Puljanka, zavičajno Ceranka, danas predstojnica Katedre za hrvatsku usmenu književnost Odsjeka za kroatistiku pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Knjiga je prilagođena verzija njene doktorske disertacije obranjene 2010. godine., a izdavači su Hrvatska Sveučilišna naklada iz Zagreba i Povijesni i pomorski muzej Istre iz Pule.

U ime pulskoga nakladnika govorio je ravnatelj muzeja prof. Gracijano Kešac, knjigu je opsežno i stručno predstavila kolegica Eveline Rudane, izvanredna prof. dr. sc. Lahorka Plejić Poje, stručnjakinja za stariju hrvatsku književnost pri Odsjeku za kroatistiku, dok je akademik Josip Bratulić temu knjige nadahnuto stavio u širi kontekst usmene narodne književnosti, predaja i simbolike opće i hrvatske tradicije s posebnim naglaskom na Istru.

Autorica je objasnila poticaje i tijek svoga istraživanja i znanstvenih sklonosti, posebno se emotivno zahvalivši najbližim suradnicima, kazivačima, prijateljima i obitelji.

Program je priredio Istarski ogranak DHK-a, uime kojeg je na dosadašnja izdanja Prve čakavske lige, od 2012. kad ju je pokrenuo, podsjetio predsjednik Ogranka dr. sc. Boris Domagoj Biletić, okupljenima se obratio predsjednik Čakavskoga sabora prof. dr. sc. Robert Matijašić, a nekoliko je prigodnih rečenica autorici i publici uputio i novoizabrani žminjski načelnik Željko Plavčić.

Prvu čakavsku ligu, kao jednogodišnji susret kojim se predstavljaju najvažnija aktualna izdanja, autori i događaji hrvatske čakavske kulture, uz organizatora IO DHK-a, kao suorganizatori potpisuju Čakavski sabor Žminj i pazinski Ogranak Matice hrvatske. (G. I.)

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi

Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 4
Mirtex International d.o.o.