Početna
Nedjelja, 27.Svibnja 2018 (15:41:14) - Godina:16

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Ayurveda - prirodan i jednostavan put do zdravlja - Vaidya dr. Adwait Tripathi
Free Poreč MTB Tours: kroz porečke šume, vinograde i maslinike

Približavanje robotike i automatike mladima

Istra, 18.06.2017. (21:04)
(Izvor:Glas Istre)Link

U Radioklubu Pazin završen je prvi ciklus od 10 radionica s microbitovima, edukacijskim računalima namijenjenima prvenstveno učenicima osnovnih i srednjih škola. Svaku je radionicu petnaestak polaznika, a zanimanje je bilo toliko da su se paralelno odvijale dvije radionice, za početnike i napredne. Zamišljene kao radionice s pregledom opreme i mogućnosti, privukle su veliki broj mladih koji su uspješno pratili i programirali u web okruženju i svoje prve programe prebacivali na microbite. Voditelji Ivan Guštin i Marko Pernić prilagodili su program raznim uzrastima polaznika, njihovim željama i napretku.

Tijekom radionica zanimanje je raslo pa se okupljalo sve više polaznika. Početnici su izrađivali jednostavnije primjere poput ispisivanja temperature na pritisak gumba, "bacanje kockice" kada se microbit protrese, te razmjenu jednostavnih poruka između dva ili više microbita. Napredniji su svaki put izrađivali drugi primjer, ali uglavnom su prevladavale igrice poput gađanja neprijatelja koji bježi, izbjegavanja prepreka pa čak do jednstavne verzije "squasha". Učenici sedmih i osmih razreda koristili su microbit za složenije stvari. U kombinaciji s pločicom s proširenjima povezivali su elektronske sklopove (eksperimentalnu pločicu, svjetleće diode, tranzistore, otpornike i mini-motore) i microbit računalo, te su tako spajali programiranje i elektronske sklopove, što je danas u tom uzrastu prava rijetkost, kaže Marko Prenić, jedan od voditelja radionica.

- BBC micro:bit je uzbudljiva nova tehnologija koju su razvili BBC, Microsoft i drugi partneri s ciljem masovne uključenosti učenika osnovnih škola, ne samo u STEM području, nego i u dizajnu, umjetnosti i ostalim predmetima. Radi se o tehnologiji izrazito malih ulaznih barijera za koju je već razvijen bogati edukacijski sadržaj, kaže Pernić. Dodajući kako se ovim projektom želi ta tehnologija masovno uvesti u hrvatske škole, kao što je to već učinilo niz razvijenih zemalja.

BBC micro:bit – STEM revolucija najnoviji je projekt Croatian Makersa, odnosno udruge IRIM, koji kroz razne projekte i aktivnosti nastoje mladima približiti robotiku i automatiku kao dijelove i osnove STEM područja i zanimanja. Ovaj projekt financiran je donacijama kroz crowdfunding kampanju u kojoj je umjesto planiranih 60 tisuća američkih dolara prikupljeno gotovo pet puta više, što pokazuje ogroman interes javnosti za ubrzanom edukacijom djece o modernim tehnologijama, to je omogućilo uključivanje u projekt znatno više škola i drugih ustanova koje se bave tehničkom kulturom i edukacijom. Tako se otvorila mogućnost da se, kao udruga tehničke kulture, u projekt uključi i Radioklub Pazin, koji se nakon uspješne prijave našao na popisu prijavljenih za projekt. Microbit radionice u Pazinu nastavit će se na jesen, a svi koji se žele uključiti kao polaznici ili instruktoru mogu se javiti putem e-maila: pazinit@rkp.hr. Osim microbit radionice Radioklub Pazin provodi RKPedu i PazinIT programe: edukacije u obliku tečajeva, radionica i predavanja iz područja tehničke kulture, te okupljanje stručnjaka i zaljubljenika u informacijske tehnologije. Svi sadržaji su besplatni i otvoreni za sve uzraste. (M. RIMANIĆ)Mobilna verzija članka

Oglasi

Mirtex International d.o.o.
HAK Auto-klub Poreč
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 4
Pogrebne usluge Silentium
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina