Mob:
Početna
Nedjelja, 18.Ožujka 2018 (05:15:53) - Godina:16

Odaberite teme

Arhiva kolumni

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Posao u Tommyju!

Leteći brodovi America`s Cupa

Sport, 18.06.2017. (20:50)
(Izvor:Bug Online)Link

Iako su oblik i veličina jedara strogo propisani, na ovogodišnjem America's Cupu, najprestižnijem jedriličarskom natjecanju na svijetu, inženjeri su si dali truda i izradili deset prilično različitih jedrilica koje su sudjelovale u natjecanju. Ovoga vikenda započeo je glavni događaj – finalni okršaj timova Novog Zelanda (Emirates Team New Zealand) i SAD-a (Oracle Team USA).

Nazvati ove jedrilice "plovilima" bilo bi veliko podcjenjivanje i u tehničkom smislu – pogrešno. Naime, jedrilice za America's Cup u stanju su lebdjeti iznad vode dok su im u nju uronjene tek posebne peraje, a to im omogućava da plove (tj. lete) i do četiri puta brže od brzine vjetra koji ih pokreće. Za vrijeme 20-minutne utrke zamišljeno je da trup broda niti ne dotakne vodu.

Jedrilice su izgrađene od ugljičnih vlakana prekrivenih negdje Clysar folijom a negdje Nomexom, naprednim materijalom koji se može smatrati nadogradnjom kevlara. Pravila utrke ne dozvoljavaju nikakav vanjski izvor energije, pa članovi posade na ovim jedrilicama moraju vlastitim snagama opskrbiti energijom hidraulični sustav koji kontrolira kormila i jedra – neki to rade "navijanjem" sustava putem ručnih vitla ili pak "bicikliranjem, kako bi se stvorio potreban hidraulični tlak.

Upravljanje ovakvim strojem skiperi uspoređuju s vožnjom helikoptera (ali kažu i da je zahtjevnije od toga), zbog zahtjevnosti, potrebne brzine reakcije, te činjenice da je potrebno uskladiti velik broj aerodinamičkih i hidrodinamičkih faktora za optimalan let nad vodom.

Jedrilice su inače duge najviše 50 stopa, teške oko 2,400 kilograma (s posadom), a postižu najviše brzine i preko 50 čvorova (preko 90 km/h). Inženjeri koji su izgradili ovogodišnji američki brod, Oracleov USA 17, kažu da niti ne znaju koja je najveća brzina te "zvijeri".

Ljubitelji inženjerstva i jedrenja ovoga će tjedna doći na svoje – finalni meč Amerikanaca i Novozelanđana sigurno će biti zanimljivo pratiti i sa sportske i s tehnološke strane.Mobilna verzija članka

Oglasi

Sabina travel - Poreč
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Obrt za servis i prodaju vatrogasnih aparata
HAK Auto-klub Poreč