Početna
Subota, 26.Svibnja 2018 (12:14:15) - Godina:16

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Ayurveda - prirodan i jednostavan put do zdravlja - Vaidya dr. Adwait Tripathi
Free Poreč MTB Tours: kroz porečke šume, vinograde i maslinike

Kraj nogometa kakvog poznajemo: Predložene radikalne reforme pravila

Sport, 18.06.2017. (20:59)
(Izvor:Sport arena portal)Link
Nogomet je u više od sto godina postojanja doživljavao brojne reforme pravila, ali nijedna nije bila tako radikalna kao one koje se ovih dana predlažu u dokumentima IFAB-a, međunarodne organizacije koja brine o pravilima nogometne igre.

Jedno od radikalnih promjena je u nogometu je skraćeno poluvrijeme, odnosno zaustavljanje vremena kod svakog prekida, ubačaja sa strane, ubačaja iz kuta itd. To je samo jedan u nizu prijedloga koji će, ako bude prihvaćen, izmijeniti nogomet iz temelja.

Stručnjaci su izračunali da se u 90 minuta nogometne utakmice tek 60 minuta igra aktivan nogomet, a u IFAB-u smatraju da bi takve promjene dovele do aktivnije igre i manje odugovlačenja. Jedan od ciljeva predloženih promjena je i povećanje atraktivnosti nogometne igre, pa jedno od pravila dopušta nogometašima da slobodan udarac izvedu driblingom ili dodaju loptu sami sebi.

Razmatra se i pravilo da igrač nakon neuspjelog kaznenog udarca ne može iz odbijanca postići pogodak, kao i mogućnost da se vrijeme sučevog sata prikazuje i na stadionu.

Promjene za kraj odugovlačenja vremena od strane igrača, ali i trenera

Izmjenom pravila želi se popraviti ponašanje pojedinaca na travnjaku i povećati razinu međusobnog poštovanje među igračima, kao i fair-play. Većina prijedloga cilja na borbu protiv namjernog odugovlačenja vremena, pa bi se, uz već spomenute mjere, i vratarima zabranilo da loptu drže dulje od šest sekundi.

Arbitri bi vrijeme bili slobodni zaustavljati u trenutku kada je dosuđen kazneni udarac do trenutka kada je udarac izveden te od kada je gol postignut dok lopta ponovno ne krene s centra igrališta. Vrijeme bi se zaustavljalo i kod ozljeda igrača kojima je potrebna liječnička pomoć na travnjaku, kao i u trenutku kada sudac želi dijeliti javne opomene ili isključenja, a zamijenjene nogometaše više nećemo gledati kako se šeću s jedne strane terena do svoje klupe u namjeri da potrate što više vremena.

Posebno je zanimljiv prijedlog u kojem se spominje da igrač može krenuti u dribling iz slobodnog udarc, čime bi se, smatraju predlagatelji istog, povećala atraktivnost igre. Igrač bi iz slobodnog udarca ili ubačaja iz kuta mogao dodati loptu samome sebi. Nakon gol-auta lopta bi se morala ubaciti u igru na istoj strani na kojoj je i izašla van.

Detaljnija razrada pravila u vezi igranja rukom

Uređivalo bi se i dodatno ušminkavalo i pravilo o igranju rukom. Igrač koji zabije ili obrani pogodak rukom dobio bi izravni crveni karton, a vratar koji u ruke primi dodavanje svog suigrača automatski bi skrivio kazneni udarac.

Arbitar bi imao pravo dodijeliti pogodak momčadi suprotnoj od one čiji igrač rukom zaustavi loptu pred gol-linijom.

Zanimljivo je i pravilo prema kojem arbitar ne bi mogao označiti kraj poluvremena ili utakmice sve dok lopta ne izađe van granica igrališta.

Da ovo nisu samo prazne priče pokazuje činjenica da su neki od prijedloga IFAB-a već u fazi testiranja. Tako je nedavno u Hrvatskoj na U17 Euru prvi put testiran novi sustav izvođenja jedanaesteraca po principu “ABBA” (prvo penal izvodi momčad A, pa dvaput momčad B, pa dvaput momčad A, itd.), a dobro je prihvaćeno i pravilo da samo kapetani smiju komunicirati sa sucem utakmice.Mobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - Poreč - Kadumi
HAK Auto-klub Poreč
Pogrebne usluge Silentium
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Mirtex International d.o.o.