Mob:
Početna
Nedjelja, 18.Ožujka 2018 (05:14:27) - Godina:16

Odaberite teme

Arhiva kolumni

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Posao u Tommyju!

Poletjela putnička letjelica s čak 72 rotora

Tehnologija/znanost, 17.06.2017. (22:01)
(Izvor:Bug Online)Link

Dvije godine, oko 10.000 dolara, mnogo znanja i ponešto slobodnog vremena bili su potrebni švedskom inženjeru Axelu Borgu da izradi potpuno funkcionalnu letjelicu za jednog čovjeka. Ovaj putnički dron nije jedini na svijetu, ali je zasigurno jedinstven po broju propelera – Borg je na svoju letjelicu ugradio njih čak 72, svaki sa svojim elektromotorom.

Sustav od 72 rotora podijeljen je u pet cjelina koje postižu uzgon neovisno jedna o drugoj (za slučaj da neka od njih zakaže), a svime upravlja pilot koji sjedi u sredini i uživa u letenju – dakako, ako mu pritom ne smeta vjetar ili zaglušujuća buka motora. Elektromotori se napajaju iz 35 kilograma teških litij-polimernih baterija, a za sada je vrijeme autonomije ovog "čudovišta" oko 10 minuta. Ukupno cijela letjelica teži 162 kilograma, a nije poznato kolika joj je najviša nosivost.

Borg kaže da ovaj multikopter razvija iz vlastitog gušta i da ga ne misli komercijalizirati, barem dok se na tržištu ne pojave otprilike dvostruko efikasnije baterije. Prvi let svojeg izuma snimio je i postavio na YouTube, a vi sami procijenite radi li se ovdje o geniju ili luđaku.Mobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 4
Sabina travel - Poreč
Generali osiguranje Poreč - O.Keršovani 2
Frigoservis Šime - Poreč - Kadumi
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore