Početna
Subota, 26.Svibnja 2018 (12:16:22) - Godina:16

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Ayurveda - prirodan i jednostavan put do zdravlja - Vaidya dr. Adwait Tripathi
Free Poreč MTB Tours: kroz porečke šume, vinograde i maslinike

Javna rasprava do 13. srpnja: U novu sezonu bijelog tartufa s novim pravilnikom?

Istra, 17.06.2017. (09:15)
(Izvor:Glas Istre)Link

Na portalu e-Savjetovanja upravo je otvoreno javno savjetovanje o Pravilniku o sakupljanju zavičajnih divljih vrsta koje traje do 13. srpnja. Ovo je prvi put da je integralna verzija Pravilnika dostupna javnosti. Za razliku od dosadašnjih pojedinačnih podzakonskih akata koji su regulirali sakupljanje određenih vrsta kao što su samonikle biljke, gljive, puževi, u svrhu daljnjeg komercijalnog korištenja, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike novim Pravilnikom objedinjuje sve postojeće skupine čije se korištenje do sada reguliralo, uz dodatak nekih novih vrsta.

Praksa i stručna literatura

Pravilnik će tako objediniti nekoliko pojedinačnih pravilnika koji su na snazi - Pravilnik o sakupljanju zaštićenih samoniklih biljaka u svrhu prerade, trgovine i drugog prometa, Pravilnik o zaštiti gljiva, Pravilnik o zaštiti kopnenih puževa i Pravilnik o zaštiti vodozemaca te će se nadopuniti vrstama koje su potencijalni predmet komercijalnog interesa a koje do sada nisu bile na popisima vrsta važećih pravilnika kao što su pijavice, trpovi, ježinci, lišajevi i slično. Sakupljanje zavičajnih divljih vrsta iz prirode regulirano je odredbama Zakona o zaštiti prirode i propisuje izdavanje dopuštenja za sakupljanje tih vrsta na osnovu stručne podloge koju izrađuje središnje tijelo za obavljanje stručnih poslova zaštite prirode, a to je Hrvatska agencija za okoliš i prirodu.

Tijekom javne rasprave, odnosno savjetovanja sa zainteresiranom javnošću za očekivati su, prije svega, primjedbe tartufara s obzirom da se prijedlogom novog pravilnika prilikom sakupljanja podzemnih vrsta gljiva planira primjenjivati neke opće mjere upravljanja i zaštite, koje se razlikuju od njihovih zahtjeva. Predsjednik Udruge tartufara Istra Darko Muzica najavio je da će se ovih dana sastati članovi Predsjedništva udruge da bi proučili prijedlog i sastavili svoje primjedbe najvjerojatnije na više točaka pravilnika.

- Zauzimat ćemo se da se prihvate svi naši prijedlozi koji su utemeljeni na dugogodišnjoj praksi i stručnoj literaturi. Pozivamo također sve zainteresirane da se uključe u javno savjetovanje sa svojim prijedlozima, izjavio je Muzica.

Novim pravilnikom predviđeno je da se prilikom sakupljanja podzemnih vrsta gljiva primjenjuju sljedeće opće mjere upravljanja i zaštite - sakupljaju se samo uz pomoć do dva psa, kopa se samo na mjestu nanjušivanja lopaticom čije sječivo nije duže od 15 i šire od osam centimetara. Plodišta velikih bijelih tartufa, čije pojedinačno plodište ili najveće plodište u skupini plodišta nije promjera većeg od 15 milimetara, zakopavaju se na mjestu vađenja. Rupe nastale vađenjem plodišta podzemnih gljiva potrebno je ponovno zatrpati iskopanom zemljom. Rupe što ih sakupljač podzemnih gljiva iskopa istoga dana ne smiju biti na udaljenosti manjoj od 150 centimetara. Pri iskapanju nije dopušteno presijecati korijenje šumskog raslinja deblje od jednog centimetra. Trula i crvljiva plodišta podzemnih gljiva ponovno se zakopavaju na mjestu vađenja.

Crni ljetni tartuf

Također, u novi je pravilnik ugrađena odredba da nije dopušteno sakupljati podzemne gljive tijekom noći, od 22 do 6 sati. Tartufari se, međutim, zalažu da se kao i do sada zadrži mogućnost noćnog sakupljanja tartufa kao i da se postojeće ograničenje sakupljanja tartufa uz pomoć jednog dresiranog i jednog psa u postupku dresure, "omekša" uvođenjem mogućnosti korištenja dva dresirana i jednog mladog psa.

Postojećim Pravilnikom o zaštiti gljiva određeno je jedinstveno trajanje sezone za sve podzemne gljive, što znači da se po tom pravilniku ljetni crni tartuf ne može legalno sakupljati. Novim pravilnikom, odnosno stručnom podlogom, predviđeno je da sezona bijelog tartufa počne petnaest dana ranije, 1. rujna, i traje do 31. prosinca, a konačno će se definirati i termini sakupljanja crnih tartufa. Međutim, upozoravaju tartufari, crni ljetni tartuf Tuber aestivum moći će se tražiti tijekom lipnja, srpnja i rujna, što sada nije slučaj, ali ne i u svibnju i kolovozu kada ga ima u izobilju, a pogotovo je u to vrijeme zanimljiv turističkom sektoru, od agroturizama do onih koji se bave pokaznim lovom na tartufe.

Korak naprijed

- Drago mi je da se novim pravilnikom namjerava proširiti sezona tartufarenja. Doduše, neka pravila nisu u skladu s očekivanjima tartufara, ali ja osobno prijedlog pravilnika vidim kao velik pomak prema naprijed, ujedno i kao početak naših nastojanja i aktivnosti da argumentima utječemo na sve ono što pravilnikom nije obuhvaćeno ili pak regulirano na željeni način, da li kroz znanstveni pristup ili kroz iskustva s terena. Prvenstveno da se ponovno uvrsti noćni lov na tartufe kao i da se dodatno proširi sezona ljetnih crnih tartufa, izjavio je Siniša Žulić, gradonačelnik Buzeta - grada tartufa. Nada se da će pravilnik biti na snazi do početka rujna kada počinje nova sezona bijelog tartufa. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 4
Frigoservis Šime - Poreč - Kadumi
Obrt za servis i prodaju vatrogasnih aparata
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore