Početna
Subota, 26.Svibnja 2018 (12:17:22) - Godina:16

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Ayurveda - prirodan i jednostavan put do zdravlja - Vaidya dr. Adwait Tripathi
Free Poreč MTB Tours: kroz porečke šume, vinograde i maslinike

Sponzorirani članak

Zašto je važno glasati ZA, a ne PROTIV

Poreština, 18.05.2017. (13:10)
Snježana Mekota, nositeljica nezavisne liste
Snježana Mekota, nositeljica nezavisne liste

Pred nama su lokalni izbori, oni čiji rezultat utječe na naš svakodnevni život, na to kakvom ćemo se cestom voziti, hoće li naše ulice biti čiste, a plaže dostupne, hoće li u gradu biti radnih mjesta za našu djecu, u kakvim će se školama djeca obrazovati, hoćemo li njegovati dobrosusjedske odnose, graditi osjećaj zajedništva ili….

Glasanjem na ovim izborima sudjelujemo u odluci o tome kakav će Poreč biti za četiri godine, dajemo povjerenje kandidatima/kandidatkinjama koji će sudjelovati u oblikovanju naše budućnosti. Možete li, onda, doći na biralište i glasati PROTIV? Možete, naravno, jer samo Vi odlučujete kako ćete glasati. Ali glasanje PROTIV nije dobra odluka, jer ono prvenstveno uključuje ideološki, odnosno vrijednosni sud, nije rezultat promišljanja o onome što nam je važno da se dogodi u sljedeće četiri godine. Glasajući PROTIV, birači ne glasaju za ono što žele, nego za ono što ne žele, pa se zato u mandatu izabranih može dogoditi bilo što. Glasajući ZA određenu osobu ili program birač/biračica preuzima aktivnu ulogu u stvaranju budućnosti.

Ali, glasanje ZA, više nego glasanje PROTIV, pretpostavlja dobro obaviještenog birača/biračicu, građanina/građanku koja je pročitala predizborne programe, pronašla one koji spominju ono što je njemu/njoj važno i koji pokazuju da znaju i kako to postići. Tako to rade odgovorni birači i biračice, koji razmišljaju o posljedicama svoga izbora za vlastiti život i živote bliskih osoba. Biste li u prodavaonici kupili jedini stroj za pranje rublja koji imaju, ili biste se dobro raspitali, istražili koja je najbolja opcija? Vjerojatno biste otišli barem u još jednu prodavaonicu. Pa zašto se onda neodgovorno ponašati kada svojim glasom ZA možete utjecati na svoju budućnost?

Pročitajte programe kandidata/kandidatkinja i lista, pronađite što u njima kažu o onome što vam je važno, promislite kakav bi Poreč ostavili sugrađanima za četiri godine, budu li na čelu Grada. Da li je realno i izvodivo to što nude? I zapamtite: izađite na izbore jer je svaki glas važan. To nije prazna fraza. Što više građana i građanki izađe na izbore i glasanjem iskaže svoje mišljenje, to će demokratski izabrana vlast predstavljati interese više ljudi koji će moći utjecati na vođenje Grada preko vijećnika/vijećnica koje su birali.

Glasanje nije obavezno, ono je Ustavom zajamčeno pravo, građanska dužnost, ali prije svega biranje na izborima je privilegija, jer biračko pravo nemaju svi. Iskoristite svoju privilegiju i produžite je na četiri godine. Jer, činom biranja građanska se dužnost ne iscrpljuje. Obrazovan birač/biračica tražit će od kandidata/kandidatkinje kojoj je dao glas da se u čitavom mandatu zalaže za ono što je važno objema stranama. Jesu li kandidati/kandidatkinje kojima ste na ranijim izborima dali glas bili dostupni za razgovor, jesu li vas saslušali i prenijeli vaše mišljenje Gradskom vijeću? Jeste li to od njih tražili? Informirajte se, razmislite, preuzmite odgovornost – glasajte ZA.

Snježana MekotaMobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Pogrebne usluge Silentium
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore