Početna
Subota, 26.Svibnja 2018 (12:18:20) - Godina:16

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Ayurveda - prirodan i jednostavan put do zdravlja - Vaidya dr. Adwait Tripathi
Free Poreč MTB Tours: kroz porečke šume, vinograde i maslinike

Jakovčić: Ciljane kontrole na graničnim prijelazima moraju postati pravilo

EU, 18.05.2017. (09:00)

Provedba Uredbe EU o jačanju kontrola na vanjskim granicama izazvala je kaos na graničnim prijelazima, a nije riješila problem sigurnosti građana. Jedino ispravno rješenje je uvođenje ciljanih kontrola kao pravila, osobito na granicama gdje je sigurnosni rizik minimalan, istaknuo je zastupnik Ivan Jakovčić u raspravi koja je na njegovu inicijativu održana na današnjoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

“U petak 7. travnja, kada je Uredba stupila na snagu, vraćao sam se doma s prošle strazburške sjednice i na graničnom prijelazu Dragonja/Kaštel dočekala me kolona od 2 km u kojoj sam čekao 2 sata!

U subotu ujutro odmah sam poslao pismo predsjedniku Junckeru i premijeru Plenkoviću koji me nakon sat-dva nazvao i obećao dogovoriti susret sa slovenskim premijerom Cerarom i predsjednikom Komisije Junckerom”, rekao je Jakovčić.

Do tog je susreta došlo 29. travnja, a rezultat njihovog razgovora je, dodao je Jakovčić, da će se u slučaju kada su čekanja u kolonama duža od 15 minuta prijeći s totalnih na ciljane kontrole.

“Namjera trojice prijatelja je dobra, ali više cilja na smirivanje ogorčenih građana, a ne na pravo rješavanje problema nepotrebnih zastoja. Uostalom, provedba te mjere u praksi je podložna samovolji pojedinca i nije formalizirana nikakvim propisom. Ispravno rješenje je uvođenje ciljanih kontrola kao pravila, pogotovo tamo gdje je sigurnosni rizik minimalan, a totalne kontrole uvesti kao iznimku samo u slučaju rizičnih obavještajnih podataka”, ističe Jakovčić.

Uredba o pooštravanju kontrola, kaže Jakovčić, objektivno ne rješava problem sigurnosti građana, ali značajno komplicira život pogotovo onih ljudi koji žive uz granicu i ozbiljno ugrožava gospodarstvo.

“Zato tražim da Komisija odmah predloži reviziju Uredbe i uvaži činjenicu da su se ciljane kontrole, koje su bile u praksi i donedavno, pokazale primjerenim rješenjem”, naglašava Jakovčić. U raspravi na plenarnoj sjednici ukazao je i na apsurde do kojih je dovela Uredba EU.

“Komisija je 15. svibnja smanjila prognozu rasta BDP za Hrvatsku zbog "neobično dugih kolona na graničnim prijelazima" jer direktno štete turizmu koji čini 20% BDP-a. Dakle, Komisija predlaže propise, a onda temeljem njihove provedbe daje negativnu prognozu gospodarskog rasta! Apsurd je i ono što se dešava kada turist, koji je već jednom prošao kontrolu ulaska u Istru, zaželi otići na jednodnevni izlet u Veneciju. Tamo ga opet dočeka višesatna kontrola čime takvi izleti postaju muka, a ne užitak! Glavni apsurd je ipak taj što smo iz bivše Jugoslavije lakše odlazili u Italiju i Austriju nego što danas iz Slovenije ulazimo u Hrvatsku ili obrnuto, a obje zemlje su članice EU”, zaključio je Jakovčić u govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

 (fp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Mirtex International d.o.o.
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 4
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Frigoservis Šime - Poreč - Kadumi