Mob:
Početna
Nedjelja, 18.Ožujka 2018 (08:47:28) - Godina:16

Odaberite teme

Arhiva kolumni

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Posao u Tommyju!

Lokalni izbori – važno je znati

Poreština, 17.05.2017. (15:20)

Iz Centra za građanske inicijative Poreč primili smo obavijest da im se proteklih dana građani obraćaju sa informacijama o primjerima kršenja Zakona o financiranju političke aktivnosti i izborne promidžbe te Zakona o lokalnim izborima na području Grada Poreča, pa pozivaju sve kandidate da se vode načelima dobrog upravljanja i poštuju zakone koji reguliraju izbore.

-Važno je da oni koji sudjeluju u izbornoj utakmici poštuju pravila, jer već u cilju osvajanja mandata pokazuju svoj kredibilitet i integritet, kažu u CGI-ju.

Povrede zakona prilikom kampanje često se događaju iz neznanja, odnosno inercije te načela "tako se i do sada uvijek radilo". No, to nikako ne znači da tako treba nastaviti. Svako kršenje Zakona možete prijaviti Gradskom izbornom povjerenstvu na gip.porec@izbori.hr ili na +385989804170

Državno izborno povjerenstvo povodom lokalnih izbora poziva i podsjeća političke stranke i nezavisne liste koje sudjeluju na predstojećim izborima, nositelje lista grupe birača i kandidate na sljedeće:

  • Sredstva prikupljena za financiranje izborne promidžbe mogu se koristiti samo za aktivnosti izborne promidžbe.

Navedena sredstva ne smiju se koristiti za:

  • podmirenje osobnih troškova kandidata, kao što su npr. troškovi za osobnu odjeću, otplatu dugovanja, osobni troškovi članova obitelji, te za
  • podmirenje drugih troškova koji nisu izravno povezani s izbornom promidžbom.
  • koristiti sredstva državnog proračuna ili proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koja kandidati, kao dužnosnici Republike Hrvatske ili ovlašteni lokalni dužnosnici, koriste u obavljanju svojih dužnosti
  • koristiti uredske prostorije, službena vozila i uredsku opremu državnih tijela i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

GONG posebno naglašava kako je prikazivanje redovnih aktivnosti načelnika i gradonačelnika kao aktivnosti u kampanji (organiziranje proslava povodom otvaranja raznih objekata, slanje tiskanih materijala poput izvještaja o radu, „proračuna u malom“, glasila turističke zajednice i sl.) zabranjeno.

Dodatne informacije:Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
HAK Auto-klub Poreč
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Generali osiguranje Poreč - O.Keršovani 2
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 4