Početna
Subota, 23.Lipnja 2018 (04:15:53) - Godina:16

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Lanterna Summer Nights

17. Astrofest se vraća svojim korijenima, Županija odobrila 15.000 kuna za organizaciju manifestacije

Poreština, 21.04.2017. (16:43)
Paljenje krijesa na Astrofestu (arhiva)
Paljenje krijesa na Astrofestu (arhiva)

Turistička zajednica Općine Višnjan dobila je od Upravnog odjela za turizam Istarske županije 15.000 kuna za organizaciju ovogodišnjeg Astrofesta, rekla nam je direktorica TZ dr.sc. Romina Sinosich, naglasivši kako se radi o iznimno važnim sredstvima, obzirom na nezavidnu političku i finacijsku situaciju u Općini Višnjan.

-Izuzetno smo zadovoljni time što su u Županiji prepoznali važnost i potencijal Astrofesta kao zasebne turističke manifestacije i dodijelili nam sredstva bez kojih bi organizacija ove godine bila upitna, rekla je direktorica TZ za Parentium.com najavivši drugačiji, autohtoniji Astrofest koji će se vratiti svojim korijenima kako u pogledu eno-gastronomske ponude, tako i kad su u pitanju glazba i kompletno ozračje. -Iako na raspolaganju imamo manje novaca nego ranije, ne nedostaje nam ideja ni entuzijazma, pa nestrpljivo očekujemo 21. lipnja i sedamnaesto izdanje Astrofesta, zaključila je direktorica višnjanske TZ.

Astrofest je najpoznatija turistička manifestacija znanstveno-kulturno-zabavnog karaktera na području Općine Višnjan i značajan je njen doprinos turističkoj ponudi i promociji cjelokupne lokalne zajednice i šire. Višnjanu nudi mogućnost  stvaranja novog događanja visokog stupnja prepoznatljivosti, odnosno turističkog proizvoda koji se može plasirati na svjetsko turističko tržište i graditi brand Višnjana kao turističke destinacije. Obogaćuje ponudu i produžuje turističku sezonu, a domaćim proizvođačima nudi razvoj kvalitetnih, dobro osmišljenih, autohtonih turističkih proizvoda te podizanje razine kvalitete njihove prezentacije.

Održava se na brdu na Tičanu, pored svjetski poznate višnjanske zvjezdarnice koja je sama po sebi značajni brand. Uz bogatstvo koje zvjezdarnica sa svojom pričom predstavlja, suradnja TZ-a i Astronomskog društva uspijeva stvoriti zanimljivu priču o Višnjanu kao turističkoj mikrodestinaciji.

Paljenje krijesa na Astrofestu (arhiva)
Kod zvjezdarnice na Tičanu

Jezgra Astrofesta je slavljenje ljetnog Solsticija i s njim povezanih običaja,vjerovanja i legendi tipičnih za stare narode europskog kontinenta. Na najkraću noć u godini, posjetitelji festivala vraćaju se daleko u prošlost – svečano ispraćuju Sunce, a onda budni dočekuju njegov izlazak, sve u čast drevnim civilizacijama sjeverne Zemljine polukugle kojima je Sunce bilo simbol života. Tog se datuma u malenom istarskom mjestu okupljaju zaljubljenici u nebo i zvijezde te astronomi - amateri, kako bi zajednički, uz pjesmu, predavanja, razgovore i druženje kroz cijelu noć dočekali izlazak sunca.

Važan je i podatak o velikom broju nebeskih tijela otkrivenih sa područja Istre, (ukupno je iz Višnjana tokom godina otkriveno 1.750 asteroida i kometa), a konkurentska prednost ove manifestacije je i odmak od klasične turističke ponude sunca i mora te njeno održavanje izvan špice turističke sezone, na području ruralne, unutrašnje Istre.

Općina Višnjan je, osim po astronomiji, poznata i po proizvodnji kvalitetnih vina, maslinova ulja, meda, rakije, biske, medice, biljnih čajeva i suvenira, slijedom čega je odlučeno spojiti sve te višnjanske atribute i stvoriti jedinstveni događaj na kojemu se posjetiteljima nude astronomsko–znanstveni, kulturni, ali i gastronomsko-enološki sadržaji.Mobilna verzija članka
23.06.2018. 04:00:15

Oglasi

Tequila beach bar Poreč
Frigoservis Šime - Poreč - Kadumi
Mirtex International d.o.o.
HAK Auto-klub Poreč
Obrt za servis i prodaju vatrogasnih aparata