Početna
Subota, 26.Svibnja 2018 (12:15:26) - Godina:16

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Ayurveda - prirodan i jednostavan put do zdravlja - Vaidya dr. Adwait Tripathi
Free Poreč MTB Tours: kroz porečke šume, vinograde i maslinike

Kako je bilo na prvome danu BOOKtige i što nas danas očekuje

Kultura, 21.04.2017. (12:39)

Drugo jutro BOOKtige započelo je u društvu s Mladenom Kušecom, književnikom koji je obilježio mnoga djetinjstva - kroz svevremenska djela kao što su Plavi kaputić, Mama, tata i ja, Volim te te brojne druge, kroz veliki broj slikovnica za najmanje, kao i kroz radijske emisije Tonkica Palonkica, frr, Patuljci pojma nemaju i Bijela vrana.

U goste u 13 sati dolazi jedan od najetabliranijih pisaca današnjice, koji je u svojoj karijeri objavio redom klasike suvremene hrvatske književnosti, Zoran Ferić. Omiljeni profesor književnosti predstavit će svoj posljednji roman Na osami blizu mora.

U 17 sati nastavlja se književni program za najmlađe posjetitelje kada će biti predstavljena nagrađivana slikovnica Škura, škura boška koju su napisali i oslikali Ljubomir Grgorinić Rađen, Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen, sin, mama i tata. Ona je rezultat zajedničke obiteljske kreativnosti, a svojim postojanjem svjedoči o važnosti timskoga rada te vrijednosti obitelji kao prostoru ljubavi, slobode, istraživanja i sigurnosti. A ova obitelj to dokazuje. Kao rezultat toga predstavit će nam slikovnicu Škura, škura boška, pisanu na tri jezika: na hrvatskoj južnoistarskoj čakavici, na njemačkom i engleskom jeziku, u petak, 21. travnja 2017. godine u 17 sati.

Večernje događanje rezervirano je za svečanu dodjelu Nagrade BOOKtiga 2017. Poznata hrvatska teatrologinja i spisateljica Mani Gotovac ovogodišnja je dobitnica Nagrade koju Gradska knjižnica Poreč dodjeljuje osmi put najčitanijem domaćem autoru u svim istarskim narodnim knjižnicama. Nagradu je Gotovac osvojila za roman Snebivaš me.

Mani Gotovac već je odavno osvojila srca čitalačke publike, a ova je nagrada još samo jedan dokaz kako lako pronalazi put do svojih čitača i u istarskim knjižnicama. Nagrada se sastoji od novčane nagrade, sedmodnevnog boravka u Kući za pisce/Hiži od besid te posebnog priznanja koje će književnici biti uručeno u Noći knjige u petak 21. travnja 2017. godine u 19 sati kada će dobitnica predstaviti ovaj snažni roman pun emocija, strasti, žudnje, radosti i bola.

Na dodjeli će biti prikazan i kratki film “Nagrada BOOKtiga”, djelo Studija Sonda, koji je na Danima komunikacije održanih u Rovinju nagrađen zlatnom nagradom Ideja X u kategoriji Turizam, kultura i slobodno vrijeme.

Prvi dan ovogodišnje BOOKtige započeo je jučer u Domu za starije i nemoćne osobe Poreč, uz puno toplih riječi, slika, priča, suza i smijeha. Stanovnicima Doma predstavljen je kratki film Sretne priče u kojemu su baš oni glavni glumci. Film je uradak Studija Sonde, a događanje je uveličao prvi volonter u projektu, književnik Mladen Kušec.

Program je u podne sati obogatila maštovita književnica Željka Horvat-Vukelja koja je iz čarobne ljubičaste torbe, Ljubice Torbić, izvukla mnoštvo neobičnih priča te njima oduševila i malu i veliku porečku publiku.

U 18 sati u parku Matije Gupca održan je “Sat za kolekcionare”. Sugrađani su donosili svoje stare primjerke knjiga iz kućnih biblioteka na besplatnu procjenu uz mogućnost otkupa. Bilo je tu knjiga iz 19. stoljeća i podosta naslova talijanskih književnika s početka 20. stoljeća. Najstariji naslov datira iz 1836. godine, a najzanimljivija knjiga bila je bogato opremljeno izdanje o botanici s prekrasnim fotografijama.

Prvi dan festivala prošao je u užurbanoj i veseloj atmosferi uz mnoštvo posjetitelja BOOKtižina, a završio je u smiraj dana uz predstavljanje najnovije knjige autora Bekima Sejranovića “Dnevnik jednog nomada”. Autor je, uz moderiranje Zorana Simića, prepričao posjetiteljima svoja brojna putovanja sadržana u ovom putopisnom dnevniku koji je nastajao punih pet godina.  Od 2011. do 2016. godine, od Ljubljane, preko Osla do Zagreba i Brčkog, čitamo dnevničke zapise o jednoj ljubavnoj priči i njenoj propasti. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - Poreč - Kadumi
Obrt za servis i prodaju vatrogasnih aparata
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Pogrebne usluge Silentium