Mob:
Početna
Četvrtak, 19.Listopada 2017 (11:15:43) - Godina:15

Odaberite teme

Fast Food Poreč - 052/452-088

Arhiva kolumni

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
CROFISH - međunarodni ribarski sajam Poreč, dvorana Žatika - 26.-28.10.2017.
Poreč DOX #7 - 6. - 11.2017.

Chrome s ugrađenim adblockerom – pucanj u vlastitu nogu?

Tehnologija/znanost, 20.04.2017. (13:01)
(Izvor:Bug Online)Link

Izvor informacija kojem se inače vjeruje, Wall Street Journal, objavio je kakou  Alphabetu, tj. Googleu, ozbiljno razmišljaju o tome da u svoj internetski preglednik Chrome ugrade sustav za blokiranje reklama. Ovakav potez na prvu začuđuje, jer Google golemu većinu svojeg uspjeha može zahvaliti upravo prodaji internetskih oglasa. Dodatno, njihov Chrome je najpopularniji preglednik na svijetu, pa bi ugradnjom adblockera u njega kompanija počela piliti prilično debelu granu na kojoj sjedi.

Da stvar bude gora, adblocker planiraju ugraditi i u mobilne i u desktop inačice Chromea, a on bi po defaultu bio uključen svim korisnicima. Pa jesu li u Googleu totalno sišli s uma, pitate se?

Odgovor je – ipak nisu. Cilj Chromeovog budućeg rješenja za blokiranje reklama nije eliminirati sve reklame s weba, nego filtrirati one koje značajno umanjuju korisničko iskustvo. Prije svega tu se misli na agresivne oblike oglasa, poput onih koji sami otvaraju pop-up prozore, te automatski pokreću video i/ili zvuk.

Jedna od opcija koju Google razmatra jest blokiranje samo takvih napadnih reklama, ali postoji mogućnost i da se na stranicama koje korisniku serviraju takve reklame blokiraju i sve ostale. Kako bilo, čini se da su u ovoj kompaniji krenuli u "veliko proljetno pospremanje" weba, s misijom da ga učine ugodnim za korisnika i isplativim za one vlasnike web stranica koji se drže određenih pravila i – osnovne (web) pristojnosti.

Kako doznaje WSJ, Chrome bi navedenu mogućnost mogao dobiti već za nekoliko tjedana. Službena izjava iz kompanije kaže da ne komentiraju glasine i špekulacije. Ipak, kažu da "usko surađuju s Koalicijom za bolje oglase i oglašivačkom industrijom, te istražuju brojne načine na koje bi mogli podržavati tamo postavljene standarde".Mobilna verzija članka

Oglasi

DiD Poreč - generalni zastupnik Allianz osiguranja i A-Z Fondovi
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Obrt za servis i prodaju vatrogasnih aparata
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore