Početna
Četvrtak, 24.Svibnja 2018 (19:40:31) - Godina:16

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Ayurveda - prirodan i jednostavan put do zdravlja - Vaidya dr. Adwait Tripathi
Free Poreč MTB Tours: kroz porečke šume, vinograde i maslinike

Alfredo Mendiković novi predsjednik Sportske zajednice Grada Poreča

Sport, 17.02.2017. (09:51)
Alfredo Mendiković uručio je Milanu Markežiću prigodne poklone i izrazio zahvalnost na onome što je učinio za porečki sport
Alfredo Mendiković uručio je Milanu Markežiću prigodne poklone i izrazio zahvalnost na onome što je učinio za porečki sport

Iako su predstavnici porečkih sportskih klubova i udruga pri raspisivanju natječaja planirali i očekivali više kandidata, na izbornoj sjednici Skupštine Sportske zajednice Grada Poreča kandidaturu je istaknuo samo Alfredo Mendiković, dosadašnji član Izvršnog odbora. Predsjednik u ranijem mandatu Milan Markežić je, naime, od kandidature odustao neposredno prije isteka roka za prijavu programa, pa je sinoćnja Skupština bila posljednja pod njegovim predsjedanjem. Mendiković je za novog predsjednika u četverogodišnjem mandatu izabran jednoglasno, a svom prethodniku je u ime svih klubova i udruga te djelatnika SZGP zahvalio i uručio prigodne poklone.

Što grad sporta očekuje do 2021. godine

Mendikovićev su program ovih dana i neki gradski političari podržali i ocijenili ambicioznim, pa evo o čemu se konkretno radi kad je u pitanju razvoj sporta u Poreču za period od 2017. do 2021. godine.

Kad su financije u pitanju, ponudio je povećanje iznosa gradskih proračunskih sredstava sa 2,1 na 2,5 milijuna kuna, povećanje vlastitih prihoda SZGP od jednokratnih ili periodičnih davanja u zakup sportskih objekata, povećanje financijske potpore klubovima koji okupljaju veći broj mladih i onima koji se bave sportovima na vodi, njegovanje tradicionalnih sportova, pomaganje klubovima u prikupljanju financijskih sredstava od sponzora i donatora za organizaciju sportskih manifestacija, preuzimanje Fonda za izvrsnost u sportu od Grada te uspostava tješnje suradnje sa Gradom, TZ-om i turističkim tvrtkama u cilju razvoja sporta, organizacije manifestacija, promocije Poreča te produljenja turističke sezone.

Što se objekata i infrastrukture tiče, Mendiković u svom mandatu planira potpunu ili djelomičnu rekonstrukciju sportskih objekata kojima je ona potrebna, rekonstrukciju svlačionica i sanitarnih čvorova, zamjenu parketa i uvođenje klimatizacije u "Velom Joži". Potrebno je, rekao je skupštinarima, obnoviti postojeći i nabaviti novi sitni sportski inventar i rekvizite, prvenstveno u "Velom Joži", kako bi služio sportašima i školskoj djeci odnosno rekreativcima. Na teniske terene kod iste dvorane trebalo bi postaviti rasvjetu i tako produljiti vrijeme njihova mogućeg korištenja, a tu je i izgradnja sportskog poligona za rekreativne aktvnosti djece predškolske dobi.

Među važnijim točkama Mendikovićevog programa je dogovor sa turističkim tvrtkama oko korištenja jednog od postojećih ili budućih bazena za potrebe vodenih sportova, a u suradnji sa Gradom i izgradnju vlastitog bazena, ekonomski održivog, za sve građane i sportaše.

Jedan je od dijelova plana novog predsjednika Sportske zajednice Grada Poreča i osiguravanje klupskih prostorija za sve njegove klubove, kao i ustanovljavanje centra za kondicijsku pripremu čije bi usluge mogli koristiti sportaši na pripremama u Poreču i okolici.

Napori "nove" SZGP bit će uloženi i u stvaranje infrastrukturnih i organizacijskih preduvjeta za uključivanje čim većeg broja građana Poreča u organizirano rekreativno bavljenje sportom. Osobama s posebnim potrebama potrebno je osigurati uvjete za bavljenje natjecateljskim ili rekreativnim sportom kakve imaju sportaši i građani bez posebnih potreba. Klubovima treba pružiti logističku potporu oko čim povoljnije nabave sportske opreme, što je moguće ostvariti i uspostavom tijesne suradnje s renomiranim proizvođačima sportske opreme, smatra novi predsjednik SZGP koji u planu ima i organizaciju godišnjeg festivala sporta, odnosno prilike da sportski klubovi i udruge javnosti prezentiraju svoje aktivnosti i tako zainteresiraju građane za odabir odgovarajućeg sporta. Tu su i organizacija seminara, predavanja, radionica i prezentacija putem kojih će se građane Poreča, prvenstveno mlade, kvalitetno educirati o važnosti bavljenja sportom.

Alfredo Mendiković uručio je Milanu Markežiću prigodne poklone i izrazio zahvalnost na onome što je učinio za porečki sport
Članovi Skupštine SZGP

SZGP bi u suradnji sa Gradom i drugim organizatorima sportskih manifestacija trebao postati glavni nositelj svih sportskih aktivnosti i manifestacija, jedno je od važnijih očekivanja novog predsjednika koji je u svom programu ponudio i temeljitu analizu odnosno dubinsko snimanje ustroja i obujma aktivnosti zajednica kao temelja za sve daljnje razvojne programe. -Sve je akte potrebno doraditi te tako preciznije i kvalitetnije regulirati aktivnosti SZGP, a nužno je potrebno donijeti i novi pravilnik o financiranju sporta okrenut ka budućnosti. Na koncu, u planu je i snažnija promocija aktivnosti SZGP te izgradnju digitalne baze podataka porečkog sporta.

Iako nije navedena u programu, spomenuta je i Strategija razvoja sporta koju je, rekao je Mendiković, neophodno napraviti u suradnji sa svim klubovima.

Bivši predsjednik Milan Markežić zahvalio je skupštinarima na dugogodišnjoj suradnji i velikom odazivu, jer su na sjednicu došli svi predstavnici klubova osim jednog. -Bilo mi je izuzetno drago raditi sa vama. Vrijeme koje sam sa suradnicima proveo vodeći sport u Poreču smatram jednim od najljepših razdoblja u životu. Porečki smo sport doveli na vrh Istre gdje mu je i mjesto i nadam se da će nasljednici biti još uspješniji, zaključio je Markežić svoje kratko obraćanje Skupštini zamolivši ispriku ako se nekome "u žaru borbe" zamjerio. -To su zanemarive sitnice koje ne mogu pokvariti puno toga dobrog što smo svi zajedno učinili, zaključio je.

Na sjednici je prihvaćen i novi Poslovnik zajednice, a jednoglasno su na prijedlog novog predsjednika prihvaćeni i članovi Izvršnog odbora te Nadzornog odbora.

Za dopredsjednika Izvršnog odbora izabran je Dalibor Jakovčić, za članove Robert Momić, Aleksandar Beaković, Vladimir Levak, Mirko Banović i Sebastijan Palma. Radom Nadzornog odbora u sastavu Alen Kalčić i Gordana Šušljik predsjedavat će Kristijan Klarić, a rezervni članovi su Patricija Jugovac Kos, Martina Ritoša i Vanja Paladin.

Jedna od tema kojima će se Sportska zajednica u bližoj budućnosti morati pozabaviti je i izgradnja bazena, o čemu će se razgovarati sa predstavnicima Grada i hotelijerskih kuća. Kako je novi predsjednik tijekom sjednice više puta naglasio, vodeni sportovi u Poreču bit će jedan od prioriteta Sportske zajednice.

U diskusiju su se uključili i porečki kineziolozi sa kojima je Mendiković najavio vrlo tijesnu suradnju, budući se, kako je rekao, radi o stručnjacima koji zahtjeve i probleme razumiju u cjelini, a ne samo parcijalno, od sporta do sporta. Upravo su kineziolozi na sinoćnjoj sjednici istaknuli da u formulu za izračun financijske isplativosti bazena svakako treba ugraditi i smanjenje broja dana bolovanja zahvaljujući ljekovitosti vodenih aktivnosti, a nezanemariv je podatak i da barem 60% djece u osnovnim školama zbog problema sa kralježnicom i elementarnim kretnjama već sada ima veliku potrebu vježbati u bazenima.

Program rada Sportske zajedndice Grada Poreča jednoglasno je prihvaćen. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Mirtex International d.o.o.
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Obrt za servis i prodaju vatrogasnih aparata