Početna
Subota, 26.Svibnja 2018 (12:19:13) - Godina:16

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Ayurveda - prirodan i jednostavan put do zdravlja - Vaidya dr. Adwait Tripathi
Free Poreč MTB Tours: kroz porečke šume, vinograde i maslinike

Jakovčić: Slobodna trgovina, a ne protekcionizam, donijela je zemljama EU gospodarski napredak

EU, 16.02.2017. (11:52)
Jakovčić: Slobodna trgovina, a ne protekcionizam, donijela je zemljama EU gospodarski napredak
Jakovčić: Slobodna trgovina, a ne protekcionizam, donijela je zemljama EU gospodarski napredak

Zastupnik Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) na plenarnoj je sjednici podržao ratifikaciju Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma između EU i Kanade (CETA).

-Dilema je jednostavna: ili (kanadski premijer) Trudeau ili (američki predsjednik) Trump! Slobodna trgovina ili protekcionizam! Kada sam nedavno čuo kako gospodin Trump najavljuje da će biti manje europskih automobila na američkim cestama, bilo mi je jasno da će se naši radnici, zaposleni u malim hrvatskim tvrtkama koje rade za automobilsku industriju, naći u problemima. Izvoz automobila na američko tržište bit će smanjen. I zato sam za slobodnu trgovinu. Podržavam ovaj Sporazum jer sam siguran da CETA pruža veću šansu velikim ali i srednjim i malim poduzećima, poručio je Jakovčić.

Europa se ne mora bojati Kanade koja je "najeuropskija" država izvan našeg kontinenta, kaže Jakovčić. Više od 75 posto Kanađana ima europske korijene. Nadalje, Kanada ima trideset i pet milijuna stanovnika, a tržište EU-a čini 500 milijuna ljudi.

-Siguran sam da je slobodna trgovina, rušenje tržišnih barijera unutar Unije, osnažilo nacionalna gospodarstva. I Hrvatska u razdoblju nakon ulaska u EU ostvaruje zamjetan gospodarski rast jer je počela koristiti pogodnosti slobodnog tržišta, naglasio je Jakovčić.

Primjenom CETE kanadsko će se gospodarstvo priključiti gospodarstvu Unije i zajedničkom europskom tržištu. Multinacionalne kompanije odavno već posluju na tržištu EU-a.

-Ovaj će Sporazum malom i srednjem europskom poduzetništvu, koji je naš najvitalniji gospodarski sektor, otvoriti dodatni prostor. Tu vidim najveće koristi od primjene CETA-e, Sporazuma koji potiče prožimanje europskog i kanadskog gospodarstva, kaže Jakovčić.

Protiv Sporazuma su glasale krajnja europska ljevica i krajnja desnica. To ne treba čuditi, dodaje Jakovčić, jer te stranke nemaju odgovornost obnašanja vlasti ni u zemljama članicama niti u institucijama EU-a.

-Zbog toga krajnja neofašistička desnica i krajnja neokomunistička ljevica ne zaslužuju da ih ikada slijedimo, zaključio je Jakovčić. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Mirtex International d.o.o.
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Pogrebne usluge Silentium
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 4
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda