Početna
Četvrtak, 25.Travnja 2019 (08:59:00) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Viendel - Digitalni marketing
OKOLO - tjedan kulture življenja u Poreču

Praćka, strijele, priče i vampiri

Kultura, 02.08.2016. (08:48)
(Izvor:Glas Istre)Link

Brojne obitelji iz cijele Istre, s riječkog područja, ali i iz nešto udaljenijih krajeva posjetile su tijekom vikenda Legendfest u Pićnu, koji udruga Val kulture organizira u suradnji s općinom Pićan. Festival je u dva dana trajanja, tijekom subote i nedjelje poslijepodne i navečer priredio mnoštvo sadržaja za cijelu obitelj, iako je najviše programa bilo upravo za najmlađe.

Brojne aktivnosti

Glavna tema ovogodišnjeg Legendfesta u Pićnu bili su vampiri. Naravno, tu su posjetitelji mogli saznati tajne o najpoznatijem hrvatskom i prvom europskom vampiru Juri Grandu, i putem izložbenog postava gdje je objašnjeno sve o vampirima i njihovom značaju.

Posebna je atrakcija bila praćka koja je silno razveselila djecu. Ako bi se pogodilo na točno predviđeno mjesto, jedan simpatičan momčić pao bi u vodu. Mnogi su pokušavali, većina srećom za simpatičnog momka bez uspjeha, ali neki neustrašivi klinci uspjeli su ga srušiti i zaliti.

Povijesna udruga Kaštel iz Svetvinčenta predstavila je svoje specifičnosti uoči srednjovjekovnog festivala koji će se u tom gradiću uskoro održati, a posebno je atraktivan bio mimohod ove udruge zajedno s bubnjarima.

Čitavo su vrijeme Pićnom hodale vještice, vampiri, više nasmijavši nego uplašivši djecu.

Kovač je pak demonstrirao svoj zanat, što je navelo i neke momčiće da se okušaju u tome. Djeca su posebno uživala u raznim radionicama gdje su im znalci crtali po licu, i onda su tako ponosni trčkarali po mjestu koje je tijekom ta dva dana bilo puno života i radosti.

Mnoštvo se klinaca skupilo da čuje kako Margareta Peršić pripovijeda zanimljive priče, a u svoje pripovijedanje uključila bi na spontan i zabavan način publiku. Na primjer, u priči bi se spomenula krasna djevojka, i eto - netko iz publike bi utjelovio tu djevojku, pa njezinu majku, oca, dobrano nasmijavši sve prisutne.

Cilj festivala je svaki prostor, praznu kuću, livadu ili trg ispuniti umjetničkim sadržajima.

Pričanje priča

U kasnijim satima održani su programi koji su zanimljiviji nešto starijoj publici, uz predstave o vampirima, spektakle, ples te glazbeno-scenski performans. Sudjelovali su brojni glumci, pripovjedači, glazbenici i drugi umjetnici.

Posjetitelji su tako mogli naučiti nešto i o nematerijalnoj baštini Istre, kulturi, mitovima, razgledati pitoreskni gradić s predivnim pogledom, a naravno, nisu nedostajali niti razni istarski specijaliteti - poput fritula s raznim preljevima, vina s breskvama i drugih delicija. (Vanesa BEGIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Cafe bar Soggiorno
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Frigoservis Šime - klima uređaji