Početna
Srijeda, 8.Srpnja 2020 (16:30:52) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Vizionar i predvodnik ruskog kinetizma u Poreču

Kultura, 29.07.2016. (13:32)
Intervju sa Levom Nussbergom
Intervju sa Levom Nussbergom

U sklopu ovogodišnjeg projekta „Umjetnik na odmoru“ u Valamaru koji se u Poreču održava već četvrtu godinu zaredom, u Poreč je stigao jedan od najvažnijih ruskih umjetnika, Lev Nussberg.

Ovaj karizmatični umjetnik začetnik je kolektiva „Dvizheniye“ (hrv. kretanje), prve grupe koja se bavila kinetičkom umjetnošću u Sovjetskom savezu, za kojeg je 1966. napisao manifest– „Manifest ruskih kinetista“. Kolektiv sastavljen od umjetnika, glazbenika, performera, stručnjaka za elektroniku, fizičara, arhitekata, zagovarao je kinetičku umjetnost namijenjenu javnosti i stvarao fantastične objekte i „žive strojeve“. Nussberg je napravio i planove za „umjetni bio-kinetički okoliš“ (rus. "IBKS") 1969., utopijsku ideju koja predstavlja grad budućnosti u kojem bi moglo živjeti više od 35 milijuna ljudi.

Intervju sa Levom Nussbergom
Lev Nussberg

U radu Leva Nussberga posebno se ističu instalacije i kinetički objekti, kao i kazališne predstave za koje je kolektiv sam pisao scenarije, stvarao koreografije i scenografiju. Njihovi projekti, osmišljeni i izvedeni slijedeći principe futorologije, uključivali su svjetla, rotirajuće elemente, glazbu, ekrane i projektore, zrcala, dim i zvukove, a njihove su izložbe, multimedijske teatralne performanse, dolazile vidjeti tisuće ljudi.

Začuđuje činjenica da rad Leva Nussberga i kolektiva Dvizheniye nije prepoznat i valoriziran u Rusiji jer je umjetnička produkcija kolektiva neviđena za to vrijeme, a njihovi projekti, osmišljeni i izvedeni prije više od pedeset godina, i danas očaravaju svojom kompleksnošću i inovativnošću, osobito zbog situacije u kojoj su nastali. Projekti i instalacije, oni ostvareni i oni još uvijek u formi skica, idejnih projekata i prevdiđanja budućnosti, ključan su dio narativa ruske avangarde i nasljeđe na velikane prve avangarde – Maljeviča, Kandinskog i suprematiste, i zauzimaju središnje mjesto u ruskoj umjetnosti 20. stoljeća.

Intervju sa Levom Nussbergom
Lev Nussberg drži performans-predavanje

Lev Valdemarovich Nussberg rođen je 1937. g. u Tashkentu u Uzbekistanu. Emigirirao je iz Rusije 1976. g. i danas živi u SAD-u.

„Umjetnik na odmoru“ projekt je autora Marinka Sudca, organiziran u suradnji s tvrtkom Valamar Riviera, Institutom za istraživanje avangarde i Kolekcijom Marinko Sudac. Misija mu je prezentiranje raznih nasljeđa prve avangarde kroz gostovanje svjetski priznatih avangardnih umjetnika koji će po tjedan dana boraviti u ekskluzivnim Valamarovim objektima. Neki od istaknutih svjetskih umjetnika koji će se ove godine predstaviti u Valamaru su i Raša Todosijević (Srbija), István Nádler (Mađarska), Philip Corner (SAD), Calin Dan (Rumunjska) i Boris Mikhailov (Ukrajina). (dp)

Intervju sa Levom Nussbergom
Lev Nussberg u vrijeme produkcije umjetničkog djela sa zaposlenicima hotela Valamar Riviera


Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Porsche Istra
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...