Početna
Četvrtak, 4.Ožujka 2021 (13:35:04) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Kako postati najbolja verzija sebe?
AutoWill Opel Crossland

Sponzorirani članak

Vertebrobazilarna insuficijencija uzrokuje vrtoglavice, mučnine, glavobolje, šumove u ušima i brojne druge neugodne simptome

Zdravlje, 10.03.2016. (09:51)
Intermitentna trakcija vratne kralježnice
Intermitentna trakcija vratne kralježnice

Vertebrobazilarna insuficijencija (VBI) - poremećaj koji uzrokuje vrtoglavice, mučnine, glavobolje, šumove u ušima i brojne druge neugodne simptome

Jeste li se ikada probudili sa neugodnom vrtoglavicom i osjećajem mučnine? Izaziva li vam pranja kose kod frizera slične simptome? Je li vam nagli pokret u vratu izazvao gubitak ravnoteže i zamagljenje vida? Simptomi upućuju na mogući poremećaj cirkulacije u vratu i stražnjem dijelu glave, vertebrobazilarnu insuficijenciju (VBI)

Takav poremećaj smanjuje dotok kisika i hranjivih tvari neuralnom tkivu koji su neophodni za normalno funkcioniranje produžene moždine, malog i dijela velikog mozga. Dotok se odvija putem vertebralnih arterija i bazilarne arterije, a kod osoba sa VBI, zbog smanjenja provodljivosti arterija (začepljenje ili pritisak na iste), nedovoljan protok krvi dovodi do različitih simptoma ovisno o stupnju oštećenja te mjestu i uzroku pritiska.

Simptomi koje uzrokuje VBI

Intermitentna trakcija vratne kralježnice
Laser terapija

Najčešći simptomi su pojava vrtoglavice, slabosti, mučnine, poremećaj ravnoteže i koordinacije pokreta, pojave utrnuća lica i glave te gubitka osjeta. Nerijetko dolazi do kratkotrajne gluhoće i pojave neugodnog tinitusa (šuma u ušima) te česte zatiljne glavobolje i pojave mišićnog spazma (pojačane napetosti) u predjelu vrata.

Uslijed VBI napada može doći i do poremećaja vida: zamagljen vid i dvoslike (diplopija), zatamnjenje vida i pojava iskrenja te ispad djela ili cijelog vidnog polja. Na sreću, promjene su uglavnom privremenog karaktera.

Ponekad, ali rijetko može doći do kratkotrajnog gubitka svijesti (sinkope) ili do naglog gubitka snage u nogama uz stvaranje rizika od pada.

Simptomi su brojni i raznoliki i mogu biti raznih intenziteta koji uslijed napada često uzrokuju pojavu panike i egzistencijalnog straha.

Ponekad simptomi mogu trajati i duže vrijeme, što zna biti zaista frustrirajuće, te se nerijetko pojavljuje i osjećaj tjeskobe koja dodatno pojačava kliničku sliku.

Važno je pronaći pravi uzrok

Zbog svega navedenog vrlo je važno što prije utvrditi pravi uzrok, ukloniti mogućnost eventualnog oboljenja od neke druge bolesti, te primijeniti ispravnu terapiju.

Potrebno je obaviti preglede kod liječnika različitih specijalnosti kao što su okulista, neurolog i fizijatar. Oni će na temelju kliničke slike i anamneze te mogućih dodatno potrebnih pretraga (laboratorijske analize, dopler VB sliva te RTG (rengen) i MR (magnetna rezonanca), utvrditi točan uzrok tegoba.

U osnovi uzroci se dijele u dvije grupe. Prva grupa uključuje promjene na krvnim žilama, najčešće aterosklerotske. U istu grupu mogu se svrstati i osobe sa prirođenim anomalijama krvnih žila te lošom cirkulacijom mozga i niskim tlakom.

U drugu grupu uključuju se sve mehanički uvjetovane kompresije krvnih žila uslijed degenerativnih promjena u vratnoj kralježnici, trzajnih ozljeda ili jednostavno prevelikog spazma i skraćenosti vratnih mišića. 

Liječenje osoba sa VBI poremećajem

Kada se potvrdi dijagnoza VBI, započinje se s liječenjem koje se sastoji od medikamentozne i fizikalne terapije. Svakako je važno da se terapiji ne pristupa preagresivno poput npr. intenzivnih masaža i rotacijskih manipulacija vratnog dijela kralježnice. Također i vježbe jakog intenziteta mogu biti vrlo kontraproduktivne i nanijeti dodatne tegobe.

Uobičajene procedure fizikalne terapije za liječenje simptoma VBI jesu: lagane medicinske masaže, ultrazvuk, elektro i laser terapija, te kontrolirane vježbe istezanja i izometrije. Vrlo uspješnom pokazala se intermitentna trakcija vratne kralježnice i lokalna aplikacija kinesiotapinga.

Educirani, stručan i iskusan fizioterapeut prilagodit će plan fizikalne terapije simptomima i potrebama pacijenta te mu omogućiti što brži povratak svakodnevnim aktivnostima.

Damir Deković, bacc.physioth.
052/ 415 047; 098/ 625 240
fizikalna@materadacentar.hr
www.materadacentar.hrMobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Frigoservis Šime - klima uređaji
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina