Početna
Srijeda, 15.Srpnja 2020 (19:28:06) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Dobrobiti spavanja na lijevoj strani prema Ayurvedi

Zdravlje, 17.08.2015. (07:26) Piše: Conny Petö Đeneš
Spavanje na lijevoj strani (ilustracija: media4.popsugar-assets.com)
Spavanje na lijevoj strani (ilustracija: media4.popsugar-assets.com)

Ayurveda, najstariji medicinski sustav, preporučuje spavanje na lijevoj strani, jer smatra da spavanje na lijevom boku doprinosi maksimalnom odmoru i regeneraciji tijekom spavanja, dok preopterećenost i nepravilan rad lijeve strane tijela dovodi do raznih oboljenja.

Dobrobiti spavanja na lijevoj strani su:

 • olakšava se limfna drenaža,
 • olakšava se pumpanje srca prema dolje,
 • pomaže se cirkulacija natrag u srce,
 • podržava se zdravo funkcioniranje slezene,
 • potiče se pravilna probava,
 • pomaže se slobodnijem toku žuči,
 • poboljšava se eliminacija.

Važnost limfnog sustava i drenaže tijekom spavanja

Limfni se sustav sastoji od goleme mreže limfnih kanala, mnoštva čvorova i organa: krajnici (tonzile) i adenoidne vegetacije, slezena, prsna žlijezda (timus), crvuljak (appendix) i Peyerove ploče, koštana srž.

Glavne funkcije limfe su donošenje hranjivih sastojaka stanicama, skupljanje otpadnih produkta, poput mrtvih, patogenih i kancerogenih stanica, održavanje ravnoteže u tekućinama te uklanjanje bakterija iz tjelesnih tkiva.

Limfna tekućina sadrži bijela krvna zrnca, ponešto crvenih, plazmu, proteine i masti. Limfociti su važan dio imunološkog sustava, jer pomažu organizmu da se obrani od infekcija i mikroorganizama.

Limfna tekućina, baš poput krvotoka, neprestano kruži tijelom.

Glavne funkcije slezene su:

 1. stvaranje limfocita (stvaraju se u nakupinama limfnog tkiva te u slazeni prelaze u krvotok),
 2. razgradnja eritrocita (izbacuje stara krvna zrnca iz limfe),
 3. filtriranje limfne tekućine,
 4. spremnik krvi,
 5. obrana organizma (sadrži velik broj različitih stanica imunološkog sustava poput T-limfocita, makrofage i stanice plazme)

Lijeva strana limfe je dominanta. Najveći dio limfne tekućine drenira se kroz grudni limfni kanal (ductus thoracicus), koji se nalazi na lijevoj strani, a ujedno je i najduži limfni kanal i jedan od najvažnijih dijelova limfnog sustava, jer prikuplja većinu limfne tekućine iz tijela.

Zatim, slezena, koja se smatra najvećim organom limfnog sustava također se nalazi na lijevoj strani.

Budući se kroz slezenu i grudni limfni kanal (ductus thoracicus) uklanja najveći dio metaboličkog otpada i drugih toksina iz tijela, Ayurveda smatra kako gravitacija povećava njihovu efektivnost kada spavamo ili odmaramo na lijevome boku.

Spavanje na lijevoj strani (ilustracija: media4.popsugar-assets.com)

Spavanje na lijevoj strani doprinosi zdravlju srca

Srce je smješteno na lijevoj strani i kada spavamo na lijevoj strani ono bolje funkcionira, jer se ne bori sa silom gravitacije. Limfna drenaža usmjerena prema srcu, potpomognuta gravitacijom, oslobađa srce opterećenja dok spavamo.

Aorta, najveća arterija u tijelu, spušta se od vrha srca i zaokreće u lijevo pa se spušta u abdomen. Spavajući na lijevoj strani, omogućujemo srcu da pumpa svoje najveće opterećenje prema dolje u silaznu aortu; također, omogućujemo manji pritisak crijeva na veliku venu zvanu Inferior Vena Cava (IVC) koja vodi vensku krv natrag u srce. Ona se nalazi na desnoj strani kralježnice, pa kad ležimo na lijevom boku ona je rasterećena, a rad srca olakšan.
Ovo je od posebne važnosti i za trudnice.

Odmor na lijevome boku nakon jela

Ayurveda nakon jela preporučuje kratki odmor na lijevom boku u trajanju od 10-15 minuta, jer smatra kako se ležanjem na lijevoj strani olakšava učinkovitost probavnog trakta i debelog crijeva.

Stomak i gušterača (koji stvaraju probavne enzime) djelomično "vise" nalijevo. Ležanje na lijevoj strani potiče te organe da bolje i optimalnije funkcioniraju pri čemu se smanjuju i probavne smetnje, jer na taj način hrana se nesmetano kreće kroz stomak, a enzimi iz gušterače se otpuštaju postupno prema potrebi. Kada nakon jela ležimo na desnoj strani, stomak i pankreas u neprirodnom su položaju, što za rezultat ima preuranjeno pražnjenje stomaka i prebrzo otpuštanje enzima. Na takav način stvara se "ama" (toksini nepravilno probavljene hrane) u tijelu.

Jetra i žučni mjehur smješteni su na desnoj strani tijela. Odmor na lijevoj strani ih rasterećuje i omogućuje žuči, uz pomoć sile gravitacije, da se nesmetano luči u probavni trakt i vrši emulgaciju masnoća i neutralizaciju kiselina.

Rezultat spavanja na lijevoj strani olakšano je čišćenje tijela od toksina i probavnog otpada preko noći, tako da ujutro možemo imati potpunu stolicu. Rezultat kratkog odmora na lijevom boku, nakon jela, je bolje probavljanje hrane, optimalan rad probavnog sustava i odsustvo umora nakon jela!

Zašto trudnice trebaju spavati na lijevom boku?

Poznata ginekologinja dr. Linda Burke-Galloway, ujedno i autorica popularne knjige "The Smart Mother's Guide to a Better Pregnancy" preporučuje trudnicama spavanje na lijevoj strani i navodi: "Naši organi i tkivo imaju potrebu za kisikom kako bi funkcionirali. Bez kisika oni umiru. Kisikom oslabljena krv vraća se u srce iz donjeg dijela našeg tijela kroz veliku krvnu žilu zvanom Inferior Vena Cava (IVC) koja se nalazi u blizini kičme. No, kako beba raste, maternica se širi i može pritisnuti IVC žilu, te na taj način smanjiti količinu krvi koja teče kroz nju.

Kada maternica pritisne IVC i smanji srčani otkucaj, žena može osjećati vrtoglavicu. Opskrba krvi kisikom trudnice i bebe se smanjuje. Srce može ispumpati ono što dolazi u njega, pa ako manje krvi dolazi u srce znači da manje krvi i izlazi iz srca, a pacijentica se osjeća slabo.

Kada trudnica u kasnoj trudnoći spava na lijevoj strani, maternica se nalazi nasuprot aorte, i pritišće aortu, a ne IVC. Aorta, koja dovodi kisikom obogaćenu krv iz srca u druge organe, ima deblje zidove nego IVC i bolje može izdržati pritisak maternice."

Više o knjizi i dr. Linda Burke-Galloway možete vidjeti ovdje, a o spavanju trudnica na lijevoj strani ovdje i ovdje.  

Što dr. John Douillard kaže o spavanju na lijevoj strani:

Savjete opisane u ovom članku provodite na vlastitu odgovornost uz konzultaciju sa osobnim liječnikom.

Tekst napisala Conny Petö Đeneš, transpersonalna psihologinja, alternativna seksologinja i terapeutkinja prirodne medicine te voditeljica Centra Zdravlja HarmonijaMobilna verzija članka

Oglasi

Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Pogrebne usluge Silentium
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Cafe bar Soggiorno
HAK Auto-klub Poreč