Početna
Četvrtak, 28.Siječnja 2021 (10:07:29) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
LIDL - prijavite se za sezonski posao

Ayurvedske biljke za smirivanje i jačanje živčanog sustava

Zdravlje, 05.08.2015. (19:11) Piše: Conny Petö Đeneš

Ayurveda obiluje biljkama koje smiruju, toniziraju i jačaju živčani sustav te poboljšavaju raspoloženje i spavanje. Najpopularnije od njih su Ashwaganda (Withania Somnifera), Brahmi (Bacopa Monnieri), Jatamansi (Nordastachys jatamansi), Shankpushpi (Evolvulus Alsinoides i Vacha (Acorus Calamus).

Ashwaganda (Withania Somnifera)

Ime u prijevodu sa sanskrta znači "snaga konja". Jedna je od glavnih biljaka za jačanje imuniteta i psihoimuniteta. Ima pomlađujuća svojstva, jača živčani sustav, daje snagu i energiju, potiče mirno stanje uma, opušta tijelo i živčani sustav kada smo pod stresom, jača otpornost na stres i ima antidepresivni učinak.

Održava pravilnu ishranu tkiva (posebice u mišićima i kostima), tonizira nadbubrežne žlijezde i reproduktivni sustav i ubrzava oporavak od bolesti. Od velike je pomoći osobama koje boluju od hipotireoze, bolova u prsima, hormonalne neravnoteže i nesanice. Smiruje uneravnoteženu Vatu.

Sadrži: steroidne laktone (vitanolid, vitaferin i heterogene alkaloide, uključujući kuskohigrin, anahigrin, tropin, pseudotropin i anaferin), bakar, cink, kalcij, magnezij, željezo, kobalt, vanadijum, vitalo-laktoni, fenolne komponente i tanini, flavonidi, proteini i slobodne amino kiseline, saponini, glikozidi, alkaloidi.

Brahmi (Bacopa Monnieri)

Ime u prijevodu sa sanskrta znači "božanski". Uravnotežava Vatu, Pittu i Kaphu te djeluje na poremećaje središnjeg živčanog sustava (nesanica, emocionalni problemi, epilepsija, demencija, slabo pamćenje i slaba koncentracija i dr.). Klinički je utvrđeno da pomaže ljudima sa ADD/ADHD i gubitkom pamćenja. Prema Ayurvedi, djeluje na dhi (učenje), driti (volja, odlučnost) i smriti (pamćenje), te uravnotežuje djelovanje i rad obje moždane hemisfere.

Drži se za jedan od najjačih tonika za živce, revitalizira moždane stanice, stimulira mozak i popravlja cirkulaciju krvi u mozgu, uklanja toksine i blokade iz živčanog sustava i istodobno hrani živce, pomlađuje organizam, pospješuje rad pluća i bubrega, pomaže u čišćenju jetra i krvi te stimulira rast kose i noktiju. Obzirom da ima snažno djelovanje na umirivanje mentalne aktivnosti, koristi se za bolju meditaciju, kontemplaciju i koncentraciju. Yogiji na Himalayi ga svakodnevno koriste.

Koristi se i kod anksioznih stanja, poremećaja pažnje i hiperaktivnosti. Bogat je izvor B vitamina.

Jatamansi (Nordastachys jatamansi)

U svojem djelovanju sličan je Valerijani – ima sedativno djelovanje na središnji živčani sustav. Uravnotežava Vatu, Pittu i Kaphu i smiruje um. Najviše se koristi kod nesanice, jer uzrokuje prirodne obrasce spavanja i regulira noćnu navalu hormona rasta koji prekida san. Koristan je i kod svih psihičkih poremećaja, emocionalne neravnoteže, anksioznosti, glavobolja, problema menopauze, napetosti, nemira, lupanja srca i titranja uha. Zbog antioksidantnog svojstva olakšava kolinergički prijenos (otpuštanje neurotransmitera, acetilholina i aktiviranje postsinaptičnog receptora) u mozgu.

Shankpushpi (Evolvulus Alsinoides)

Uravnotežava Vatu, Pittu i Kaphu, a u svojem djelovanju sličan je Brahmiju i smatra se najjačim tonikom za živce. Bogat je fitonutrijentima: konvolvin, konvolamin, filabin, konvolidin, konfolin, konvolin, subhirsin, konvosin, konvolvidine, skopolin i ß-sitosterol. Prema Ayurvedi i Patanjaliu (pisac Yoga Sutri) smatra se najboljom biljkom za povećanje umnih sposobnosti (Medhya Rasayana). Koristi se kod problema sa nesanicom, stresa, umora i anksioznosti.

Vacha (Acorus Calamus)

U prijevodu sa Sanskrita znači "govor", a odnosi se na samoizražavanje. Stari Kinezi su je nazivali "onom koja produljuje život". Ova biljka je poznata u drevnoj Ayurvedskoj, Tibetanskoj i Egipatskoj medicini, baš kao što se upotrebljavala i kod sjevernoameričkih indijanskih šamana. U Ayurvedi se smatra najjačim pročišćivačem uma. Koristi se za jačanje inteligencije i kao tonik za mozak. Budući da izaziva lucidnost uma i promovira njegove više funkcije, idealna je biljka za meditante, glazbenike, umjetnike i studente koji su duboko fokusirani na svoj rad.

Hrani moždane stanice i djeluje regenerativno na cjelokupan živčani sustav. Koristi se za smirenje živčanog sustava i emocija, za pojačanje pažnje i fokusiranosti, kod glavobolja, neuralgija, stanja izazvanih šokom, napada panike, gubitka pamćenja, histerije, epilepsije i astme.

Savjete opisane u ovom članku provodite na vlastitu odgovornost uz konzultaciju sa osobnim liječnikom.

Tekst napisala Conny Petö Đeneš, transpersonalna psihologinja, alternativna seksologinja i terapeutkinja prirodne medicine te voditeljica Centra Zdravlja HarmonijaMobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
HAK Auto-klub Poreč
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Cafe bar Soggiorno
Pekara Tre Fiori - Poreč