Početna
Nedjelja, 15.Rujna 2019 (22:55:26) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Free Poreč MTB Tours: kroz porečke šume, vinograde i maslinike
Adwait Tripathi u Poreču

Plivanje kao terapija

Zdravlje, 20.07.2015. (10:59) Piše: Conny Petö Đeneš
Plivanje kao terapija
Ilustracija: (7-themes.com)
Plivanje kao terapija Ilustracija: (7-themes.com)

Plivanje se smatra najzdravijim sportom, korisnim za cijelo tijelo. Idealna je ljetna tjelovježba, jer voda rashlađuje organizam, što je ljeti vrlo ugodno jer u tjelovježbi možemo uživati bez da nas vrućina smeta.

Plivanje je jedinstven trening koji uključuje rad svih mišića, pri kojem se istodobno treniraju ruke, noge, ramena, leđa, stražnjica i grudni koš. Zbog toga ljudi koji se aktivno i redovno bave plivanjem imaju idealnu figuru i građu. Budući sagorijeva kalorije, plivanje može biti korisno i u procesu mršavljenja te skladnog oblikovanja tijela.

Plivanje se "propisuje" kao terapija kod različitih bolova kralježnice, pogotovo u lumbalnome dijelu, jer je pritisak na kralježnicu i zglobove u vodi minimalan; za razliku od drugih sportova gdje je vanjski pritisak na kralježnicu velik, što dovodi do ozljeda.

Putem plivanja ispravljaju se manji deformiteti kralježnice, jer je kičmeni stup rasterećen, a leđni mišići rade. Vrlo je korisno i kod problema sa zglobovima, jer doprinosi smanjenju bolova i otečenosti, poboljšava koordinaciju pokreta i pokretljivost zglobova. Smatramo ga jednim od najboljih načina vježbanja za poboljšanje i jačanje kardiovaskularnog sustava, jer poboljšava rad srca i njegovih mišića te stabilizira krvni tlak. Plivanjem se povećava kapacitet pluća i prohodnost respiratornih putova, pa ga smatraju idealnom pomoćnom terapijom u osoba sa astmom i bronhitisom.

Obzirom da na živčani sustav djeluje opuštajuće, a voda sama po sebi umiruje emocije, plivanje je izvrsna terapija za iscjeljivanje emocionalnih poteškoća i reduciranje stresa.

Djelotvornije je od drugih oblika tjelovježbi koje se rade na suhom, jer voda pruža veći otpor od zraka; na plivanje ćemo u odnosu na hodanje na jednakoj razdaljini utrošiti tri do četiri puta više energije. Zato plivanje smatramo idealnom tjelovježbom koja povoljno utječe na zdravlje i izgled, održava kondiciju i oslobađa od stresa.

Naravno, aktivno plivanje zahtjeva korištenje pravilnih tehnika, odabir stila koji je za vas najbolji uz konzultaciju ili nadzor stručne osobe. Zdravim osobama plivanje se preporučuje 3 puta tjedno u trajanju od 30 do 60 minuta, dok se bolesne osobe trebaju savjetovati sa svojim liječnikom i/ili fizijatrom.

Zato - iskoristite ljetne blagodati koliko god možete i priuštite si plivanje u moru, rijekama, na jezerima ili bazenima.

Savjete opisane u ovom članku provodite na vlastitu odgovornost uz konzultaciju sa osobnim liječnikom.

Tekst napisala Conny Petö Đeneš, transpersonalna psihologinja, alternativna seksologinja i terapeutkinja prirodne medicine te voditeljica Centra Zdravlja HarmonijaMobilna verzija članka

Oglasi

Pogrebne usluge Silentium
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Porsche Istra
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Cafe bar Soggiorno